Lovor

  Lovor 1
  Deli naprej

  Lovor  je nepogrešljiv v kulinariki in je kot začimba dobro poznan. Kaj pa v domači zeliščni lekarni? Ga uporabljate? Če ga še ne, potem je pravi čas, da lovor spoznate tudi kot zelišče.

  Lovor

  Lovor, Laurus nobilis, je rastlina, ki domuje v Sredozemlju, čeprav ga najdemo tudi v naših krajih (v toplih in obmorskih krajih). Je zimzelen grm, lahko tudi drevo (drevo lahko raste tudi 20 let in doseže 10 metrov in več v višino). Njegovi listi so usnjati in so podolgovate oblike na koncu so zaostreni in imajo prijeten vonj. Veliki so od 2 pa tja do 10 centimetrov.  Listo so na zgornji strani temno zeleni in sijoči, s spodnje strani temno zeleni, brez sijaja.

  Cveti spomladi in ima belo rumene cvetove, kateri se v poletnem času spremenijo v jagode temno vijoličaste barve.

  Ne le dan danes, v kulinariki, tudi skozi zgodovino je bil lovor pomemben. Še posebej za stare Grke in Rimljane, ki so imeli lovor za simbol modrosti, slave in moči. Z venci, spletenimi iz lovorovih listov so kronali vladarje, zmagovite vojskovodje in olimpijske zmagovalce.

  Nabiranje in sušenje lovorovih listov

  Lovor nabiramo v lepem, suhem in sončnem vremenu. Cele in nepoškodovane veje lovorja sušimo v senčnem prostoru, da se aroma in barva listov kar najbolje ohranita. Ko so suhi, z vej osmukamo posušene liste, katere hranimo v papirnatih vrečkah (lahko tudi vrečkah iz blaga).
  Uporabljamo lahko sveže liste ali posušene. Ker posušeni listi sčasoma izgubijo svojo moč in aromo, stare liste lovorja zavržemo.

  Uporaba lovora v zdravilne namene

  Lovor v zdravilstvu morda ni tako dobro poznan, a njegovi učinki niso zanemarljivi. Vsebuje učinkovine, kot so eterična in maščobna olja, grenčine, sladkor in škrob.

  Iz lovorovih listov si tako lahko pripravimo kopel, ki pomaga pri revmatičnih bolečinah. Za lajšanje težav z revno pomaga tudi mazilo iz lovora, ki blaži tudi izpahe in modrice.

  Pitje čaja pa se priporoča za lajšanje težav s prebavo; pomaga pri prebavnih in črevesnih krčih in slabosti. Odpravlja napenjanje in vetrove. Lovor se priporoča za uporabo tudi ob težavah z razjedami na želodcu.

  Tinktura pomaga pri lajšanju težav z revmo, dobro pa se obnese tudi pri izvinih in nategnjenih kitah.

  Poznamo tudi lovorovo olje, katerega pridelujejo iz jagod in listov. Lovorovo olje deluje kot razkužilo in uničuje glivice. Poleg tega pa tudi pospešuje prekrvavitev in se tako uporablja kot masažno olje. Pomaga tudi pri zdravljenju opeklin in pri otrdelosti sklepov in pri športnih poškodbah.

  Lovor je učinkovit tudi pri lajšanju razjed in vnetij v ustni votlini.

  Lovor je nepogrešljiv tudi v aromaterapiji in se uporablja za lajšanje težav pri izčrpanosti, ob težavah s spominom, tudi pri depresiji. Pomaga pri spodbujanju regeneracije telesa.

  Aromatični listi lovora delujejo tudi kot insekticid.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.