Navadni lan – Linum usitatissimum

  Navadni lan - Linum usitatissimum 1
  Deli naprej

  Navadni lan, Linum usitatissimum, je kultivirana in zelo uporabna rastlina. Naši predniki so iz lana pridelovali platno in prav zaradi platna se je lan včasih tudi največ sejalo. Po tem, ko so posušili stebla, so jih trli na posebnih, za to namenjenih pripravah in tako pridobivali predivo, katerega so nato s pomočjo kolovratov spredli v nit iz katere so tkali platno. Platno je bilo včasih zelo cenjeno in je tudi danes mnogo bolj prijazno človeku kot pa dan danes zelo razširjeni umetni materiali.
  Ker pa lan ni le rastlina iz katere se pridobiva platno, ampak spada med zdravilne zeli, si pobližje poglejmo kakšni so njegovi blagodejni oz. zdravilni učinki.

  Navadni lan – Linum usitatissimum

  Lan je enoletna rastlina, katere steblo zraste do okoli 70 centimetrov visoko. Cveti v juniju in juliju, sem ter tja pa lahko cvetoči lan opazimo tudi v avgustu. Cvetovi so sinje modre barve, plod pa predstavlja okrogla glavica, v kateri so semena. Lan zori v zgodnji jeseni. Poleg navadnega lana, poznamo tudi divji lan, katerega imenujemo tudi riček.

  Zdravilni učinki navadnega lana

  V zdravilne namene uporabljamo laneno seme iz katerega pridelujejo tudi laneno olje in tropine.

  Iz semen lahko skuhamo čaj, ki pomaga pri izkašljevanju, saj ga blaži, saj pomaga pri mehčanju sluzi. Tako čaj iz lanenih semen pomaga pri pljučnih boleznih, pa tudi pri hripavosti.
  Pomaga pa tudi pri boleznih želodca in črevesja. Pomaga pa tudi pri vračanju apetita.

  Čaj bo pomagal tudi pri zdravljenju mehurja (deluje tudi kot odvajalo) in bolezni ledvic.

  Semena lahko zaužijemo tudi sama in sicer, se priporoča uživanje 1 jedilne žlice mletih lanenih semen na dan za preprečevanje nastanka ledvičnih in žolčnih kamnov.
  Uživanje mletih semen lana katerim primešamo med, pa se priporoča za uživanje z namenom lajšanja kašlja in hripavosti, pa tudi pri zdravljenju pljuč.

  Sluz, ki ga tvori laneno seme deluje kot zaščita, saj s tanko plastjo sluzi prevleče črevesje, želodec in tudi sluznico grla in na ta način brani telo pred infekcijami oziroma blaži vnetja.

  Pripravimo lahko tudi vroče obkladke iz semen, ki bodo pomagali lajšati težave z revmo, protinom.

  V zdravstvene namene je znana tudi uporaba lanenega olja, katerega vtiramo v razpokano kožo, z njim zdravimo zlato žilo. Pomaga tudi pri zdravljenju oziroma celjenju opeklin. Ljudem, ki imajo tuberkulozo se priporoča uživanje ene žlice lanenega olja na dan.

  Obkladki, katere pripravimo iz lanene moke (fino mletih semen) pomagajo pri lajšanju težav kot so: gnojne rane, tvori, vnetje rebrne mrene, vnetje splovil, zarasli nohti in pri zdravljenju pljučnice.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.