Kutina, več kot le sadje

  Kutina, več kot le sadje 1
  Deli naprej

  Kutino večina ljudi pozna kot sadje iz katerega vkuhavamo marmelade in kuhamo kompot, a kutina je pravzaprav veliko več kot le sadje. O njej in njenih zdravilnih učinkih je pisal tudi pater Simon Ašič. Spoznajmo jo tudi mi.

  Kutina

  Kutina, Cydonia oblonga, prihaja iz družine Rosaceae – rožnic in je podobna jablani. Prvotno prihaja iz Perzije, od koder se je preko Grčije (njeno grško ime je melon kidonion), razširila v Italijo in naprej, tudi v naše kraje.
  Cveti pozno spomladi, v maju in juniju, njeni cvetovi pa so veliki in so rdečkasto bele barve. Plodovi zorijo v oktobru, dozorijo pa decembra, shranjeni v kleti.

  Plodovi, imenovani kutine, so podobne jabolkom ali hruškam in so zlato rumene barve in dlakavi. So prijetnega vonja, a okus kutin je nekoliko trpek, zato jih pred uživanjem toplotno obdelamo.

  Plodovi kutine vsebujejo veliko učinkovin, med drugim veliko vitamina C, vitamina A,  vitamina B1 in B3, fosforne kisline, emulzina, amigdalina (vitamin B17), pektina in sluzi. Vsebujejo pa tudi minerale kot so magnezij, kalcij, kalij, železo, cink, baker, natrij, mangan in klor. Zato je kutina  nepogrešljiv spremljevalec, še posebej v času prehladnih obolenj.

  V zdravilne namene uporabljam plodove, pa tudi liste in semena (pečke), ki veljajo za najbolj zdravilen del rastline.  Pečke kutine med drugim vsebujejo veliko amigdalina (vitamina B17), tanin, pektin.

  Zdravilni učinki kutine

  Kutina je, prav zaradi sluzi, ki jo vsebuje, primerna za uporabo (v obliki kompota) za lajšanje težav vnetja želodca in črevesne sluznice, pa tudi zoper drisko se kompot iz kutine odlično obnese. Kompot pomaga tudi pri vnetju dihalnih poti.

  Pečke, ki veljajo za najbolj zdravilen del kutine pripravimo tako, da jih namočimo v vodi za toliko časa, da se vsebina zgosti v sluz. Tako pripravljena semena kutine so še posebej učinkovita pri blaženju opeklin, preležanin in celjenju razpokane kože in tudi pri razpokanih prsnih bradavicah. Tako pripravljena semena pomagajo še pri blaženju kašlja in delujejo proti rakavo (zaradi amigdalina).

  Čaj, ki ga skuhamo iz pečk, blagodejno vpliva na težave z nespečnostjo, pa tudi na živčno napetost.
  Semena (pečke) pa naj bi blagodejno vplivale tudi na kožo in jo negovale in pomladile.

  Sok kutine, katerega iztisnemo, ugodno vpliva na urejanje (pre)močnih menstruacij.

  Tako sadež kot peške kutine ugodno vplivajo na srčno žilni sistem in pomagajo pri zniževanju visokega krvnega pritiska.

  Kutino lahko uporabimo tudi v obliki obkladka, saj z dlačicami porasla lupina, ki jo položimo na krvavečo rano pomaga pri zaustavitvi krvavitve. Poznamo tudi parno kopel, katero pripravimo iz zelenih listov. Le-ta blagodejno deluje pri izpadli maternici.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.