Krvavi mlečnik (Chelidonium majus)

  Krvavi mlečnik (Chelidonium majus) 1
  Deli naprej

  Krvavi mlečnik (Chelidonium majus), je razširjen po zapuščenih krajih po Evropi, ter osrednji in severni Aziji, prenesli so ga tudi v severno Ameriko.

  Nekoč je lajšal zobobol in celil rane, v kitajski medicini mu pripisujejo protibolečinske, protivnetne in razstrupljevalne lastnosti,pomirja tudi dražeč kašelj. Romi so ga uporabljali za osvežitev nog, v Rusiji za odstranjevanje kurjih očes.

  Ohranila so se tudi domača imena kot so, kamenica, krvomočnica, kravje zelišče, cingola, krošelnik, mleč, kačji mleček, zlatec ali bradavičnik. V slovenskem ljudskem zdravilstvu je krvavi mlečnik najbolj znan predvsem kot sredstvo za odpravljanje bradavic.

  Zdravilni učinki

  Krvavi mlečnik je poznan po tem, da vsebuje zdravilne učinkovine kot so: alkaloidi, protopin, sangvarin, helidoksantin, organske kisline, fosfate in eterična olja, z njim lajšamo vse vrste bolečin pri krčih, odpravljamo težave s prebavili, želodcem, žolčem in jetrom, čistimo kri in z njim lahko odpravljamo tudi bradavice.

  Nabiranje in shranjevanje

  Raste po neobdelanih kamnitih tleh, opuščenih kamnitih zidovih in zraste do 50 cm visoko. Uporaben je koreninski del, kot tudi zeleni nadzemni del. Iz kratke korenine požene pokončna stebelca, ki so pri vrhu razvejena, toda spodnji listi so pecljati, medtem ko so zgornji sedeči. Vsi deli rastline vsebujejo rumeno oranžni sok (mleček), ki je neprijetnega vonja, ter ostrega in grenkega okusa, cvetovi so rumene barve sestavljeni iz štirih listov. Cvetočo zel nabiramo v času cvetenja  od aprila do julija, korenino pa v marcu in aprilu, pred cvetenjem, ali v času po cvetenju, v septembru in oktobru. Nabrano zelišče in korenine je potrebno hitro posušiti v senčnem zračnem prostoru, pomagamo si lahko z električnim sušilcem za sadje, zelenjavo in zelišča, pri tem pa je potrebno paziti na temperaturo sušenja, pri zeliščih ne sme presegati 30 °C, pri koreninskem delu pa 40 °C. Posušeno zelišče hranimo ločeno od koreninskega dela v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil.

  Uporaba zelišča

  Poparek pripravimo iz pol čajne žličke zdrobljene suhe ali sveže zeli krvavega mlečnika, prelijemo ga s 200 ml vrele vode in pustimo stati vsaj 20 minut. Čaj precedimo in grenkega pijemo dvakrat dnevno po eno skodelico, pomaga nam pri čiščenju jeter in žolča.

  Vino iz mlečnika pripravimo tako, da 30 g zeli in korenin krvavega mlečnika prelijemo s 500 ml litra belega vina in pustimo, da vse skupaj stoji vsaj dve uri, nato precedimo in to mešanico pijemo po požirkih čez dan, pomaga nam za čiščenje krvi.

  Sok zelišča, ki je rumenkaste oranžne barve uporabimo za zdravljenje manjših ran, odstranitev bradavic in kurjih očes, s sokom svežih rastlin namažemo bradavice in kurja očesa dvakrat na dan, toda kvečjemu samo 2 do 3 bradavice hkrati, to ponavljamo vsaj 1 mesec, lahko tudi več.

  Opozorilo  

  Zaužitje večje količine te zeli, povzroča krče, drisko in ohromelost.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.