Krompir – živilo z zdravilnimi lastnostmi

  Krompir - živilo z zdravilnimi lastnostmi 1
  Deli naprej

  Krompir, ki je v Evropo prišel iz Amerike, spada med nepogrešljiva živila vsakdanje rabe, saj je v kulinariki prisoten na najrazličnejše načine. A krompir ni le živilo, ampak v sebi skriva mnoge zdravilne učinke, ki blagodejno delujejo na naš organizem.

  Krompir

  Krompir, Solanum tuberosum, je vsem dobro poznana vrtnina, pri kateri so užitni zgolj gomolji, katere izkopavamo glede na sorto in čas sajenja vse od junija pa tja do pozne jeseni. Zanimivo pri krompirju je, da, če izkopane gomolje pustimo izpostavljene svetlobi le-ti pozelenijo in tedaj takšen gomolj krompirja ni več užiten, saj zaradi snovi, imenovane solanin, postane strupen. Solanin je namreč zelo škodljiv za vid in tudi prebavila. Solanin pa se nahaja tudi v ”očesih”, kalčkih, ki nastanejo, ko krompir začne kaliti, zato moramo le-te izrezati.

  Sicer pa krompir vsebuje veliko vitaminov, med drugim vitamine A, B, C in F. Kljub temu, da ga lahko pripravimo na najrazličnejše načine, največ vitaminov ohrani, če ga skuhamo z olupkom. Vodo od kuhanja krompirja lahko potem porabite na primer za kuhanje juhe.

  Zdravilne lastnosti krompirja

  Ker krompir ni zgolj živilo, ki je vsakodnevno prisotno na naših jedilnikih, je prav, da se posvetimo tudi njegovim zdravilnim učinkom, katerih ni tako malo.

  Krompir je učinkovit pri odpravljanju zaprtja. V ta namen ga skuhamo in zmečkamo. Zmečkanemu krompirju pa dodamo še malo jabolčnega kisa. S takšnim krompirjem naredimo celodnevno kuro in zaprtje bi se moralo odpraviti.
  Za lajšanje težav z drisko pa skuhamo krompir v kosih, katerega nato skupaj s korenjem pretlačimo v pire.

  Zmečkan krompir pa bo ublažil oziroma pozdravil tudi ozebline.

  Pomaga tudi pri angini. V ta namen ga skuhamo in še vročega zmečkamo ter zavijemo v krpo ali gazo, ter si ga kot oblogo ovijemo koli vratu za 4-5 ur. Čez oblogo se ovijemo še s toplim šalom, ki bo obdržal toploto.

  Za zdravljenje akutnega bronhitisa ali pljučnice pa si oblogo iz zmečkanega surovega krompirja položimo na prsni koš. Enaka obloga iz surovega kromprija bo pomagala tudi pri lajšanju bolečin v spodnjem delu trebuha.

  Obloga krompirjem (surovim) pa pomaga tudi pri preganjanju glavobola. Ob glavobolu si zato na rezine narezan surov krompir polagamo na čelo.

  Za zdravljenje zmečkanin, ran, bul in tvorb, pa tudi pri revmi, vnetju sklepov in vnetju mišic in kosti na prizadeta mesta polagamo surov krompir, katerega pred tem naribamo. Krompir je učinkovito zdravilo tudi za lajšanje opeklin, saj poskrbi, da po opeklini na koži ne ostanejo posledice v obliki mehurjev in ran. V ta namen mesto opekline obložimo s hladnim naribanim surovim krompirjem.

  Krompir pomaga tudi pri vnetju želodčne sluznice pri čemer si pripravimo sok iz surovega krompirja, katerega pijemo zjutraj na tešče.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.