Konoplja navadna (Cannabis sativa)

  Konoplja navadna (Cannabis sativa)
  Deli naprej

  Konoplja navadna  (Cannabis sativa) je v industriji zelo koristna rastlina in njeno vsestransko uporabo so odkrili že več kot 5000 let pred našim štetjem. Prvi uporabniki konoplje so bili prebivalci Mezopotanije in antičnega egipta, ki so konopljina vlakna že takrat uporabljali v gradbeništvu, kasneje se je razširila po celem svetu, saj so najprej iz nje izdelovali konopljine vrvi, papir in industrijska olja.

  Na Kitajskem pa so začeli konopljo gojiti v zdravilne terapevtske namene in jo uporabljati že 4000 let pred našim štetjem. Konoplja se veliko uporablja tudi v zdravstvu saj deluje protivnetno, protibolečinsko, protitesnobno in protiepileptično. Uporabniki konopljo poznajo tudi pod drugimi imeni, kot so, trava, gandža, vutra, marihuana, kanabis in domačica, ki jo pogovorno imenujejo v različnih krajih Slovenije.

  Zdravilni učinki konoplje in njena uporaba:

  Konoplja je najbolj poznana pod imenom marihuana in se uporablja za zdravstvene, prehranske, industrijske in rekreativne namene. Vsebuje 460 različnih substanc in od teh jih je 60 zelo učinkovitih in se imenujejo kanabinoidi, ki deluje kot stimulans, depresor, antipsihotik in halucinogen. V današnjem času jo največ uporabljamo v rekreativne in zdravilne namene.

  Učinki konoplje so  zelo odvisni od vrste konoplje, ki vsebujejo  različna razmerja kanabinoidov in delujejo pomirjevalno, antipsihotično in anksiolitično,  kar pomeni da zmanjšujejo tesnobo, povečajo evforijo, sproščenost in apetit. Pri uporabi pa se lahko pojavijo tudi nezaželeni učinki kot so, slabše  motorične sposobnosti, paranoja in suha usta.

  Nabiranje in shranjevanje konoplje:

  Konoplja navadna (Cannabis sativa) je industrijska konoplja, in zraste v višino od 1 do 6 m, razdeljena je še na podvrst  (Cannabis Indica) indijska konoplja in (Cannabis Ruderalis), ki pa se razlikujejo po količini substanc in kanabinoidov. Konoplja navadna sativa je najbolj razširjena redko razvejana vrsta konoplje, ki raste v nižjih toplejših krajih, Indica je nižja bolj grmičasta in uspeva v hladnejšem visokogorju. Ruderalis pa je kratka in divja vrsta rastline, ki raste v vzhodni Evropi in Aziji.

  Liste, cvetove in semena konoplje navadne (Cannabis sativa) nabiramo v suhem vremenu in jih sušimo v zračnem in senčnem prostoru, čas sušenja je odvisen od vlažnosti in temperature zraka, med sušenjem rastline večkrat premešamo, ko se listi in cvetovi prelomijo so primerni za shranjevanje.

  Sušenje semena konoplje je zelo zahtevno, saj se je treba držati točnih navodil, upoštevati pretok zraka, temperaturo segrevanja, ki ne sme preseči 35°C, preprečiti nastanek plesni in vlažnost semena ki ne sme preseči 10% vlažnosti.

  Uporaba in uživanje konoplje:

  Za pripravo konopljinega čaja uporabimo čajno žličko posušene navadne konoplje ali vršičkov, ki jih prelijemo z 200 ml vroče vode in dodamo še 50 ml mleka, ali za debelino lešnika surovega masla počakamo 5 do 8 minut in ga precedimo.

  Najbolj je razširjena navadna  konoplja je med kadilci, ki jo poznajo pod imenom travca in je danes prosto naprodaj v določenih specializiranih trgovinah.

  V specializiranih trgovinah dobimo tudi različne proizvode za izboljšanje in ublažitev naših zdravstvenih težav kot so, konopljina krema, mazilo, olje in druge vrste pripravkov pri katerih se moramo držati navodil proizvajalca. Uporaba konoplje ni priporočljiva za mladoletne otroke in nosečnice.

  Zdravljenje različnih bolezni z zdravili iz konoplje lahko zdravi in zdravljenje nadzira samo osebni zdravnik.

   


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.