Kolmež, pravi (Acorus calamus)

  Kolmež, pravi (Acorus calamus)
  Deli naprej

  Kolmež, pravi (Acorus calamus) izvira iz Azije in se je razširil po ribnikih in močvirjih Evrope in v severovzhodni Ameriki, ima več ljudskih imen kot so, meček, mirisni koren, prsni koren in sivi loček. Kolmež je prastaro ljudsko čudežno zdravilno zelišče, ki zdravi želodčne težave in pomaga pri urejanju prebave in spodbuja apetit.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  Korenika kolmeža vsebuje grenčico akorina, smolast akoretin, eterično olje in kalamin – holin, zato ga uporabljamo pri želodčnih težavah, katarju, oslabelosti želodca, pomanjkanju teka, slabi prebavi, vetrovih. Znižuje tudi povišano telesno temperaturo in pomaga pri bronhitisu, gripi, pljučnici in izboljšuje krvni obtok. Kolmež pomaga in zdravi tudi živčno nespečnost in pri ženskah bolečine v trebuhu.
  Čaj, pripravljen iz korenin kolmeža, nam tudi krepi spomin, kadilci pa si z žvečenjem suhe korenine lažje in hitreje odvadijo kajenja.

  Nabiranje in shranjevanje

  Kolmež, pravi je močvirska rastlina, ki ima močne razvejane korenike, iz katerih zrastejo do enega metra dolgi suličasti listi, na steblu pa zraste stožčasto socvetje, dolgo do 0sem centimetrov in je zelenkasto rumene barve. Uporabljamo samo koreniko, ki jo izkopljemo v času mirovanja rastline, to je v pozni jeseni ali v zgodnjih spomladanskih dnevih.
  Izkopane korenine, ki so po zunanji strani rjavkasto zelene, dobro očistimo in operemo. Očiščene in oprane korenine prerežemo (imajo belo sredino, ki pa zelo hitro pordeči), razrežemo jih na drobno in jih sušimo v senci ali v električnem sušilniku, pri čemer naj temperatura ne preseže 60 °C.
  Posušeno korenino najprej shranimo v papirnati vrečki, ko pa smo prepričani, da je dovolj suha, jo shranimo v zaprto posodo, primerno za shranjevanje živil.

  Kuhanje čaja

  Za  lajšanje prebavnih težav, ob pomanjkanju apetita in napenjanju, si pripravimo čaj kot poparek.
  In sicer tako, da 2 g posušenih zdrobljenih korenin prelijemo z 250 ml vroče vode, počakamo 4 do 5 minute nato čaj precedimo in ga pijemo med obrokom trikrat dnevno.
  Čaj lahko pripravimo tudi tako, da čajno žličko posušenih in zdrobljenih korenin namočimo v hladni vodi za 6 do 8 ur, nato čaj segrejemo do temperature primerne za pitje in ga precedimo, pijemo ga ob obroku trikrat dnevno. Za vsak obrok si pripravimo sveže kuhan čaj.

  Posušene korenine kolmeža uporabljamo tudi za pripravo kopeli, kadar nas muči živčna nespečnost, ob slabi prekrvavljenosti rok in nog, ženskih bolečinah v trebuhu. Kopel pripravimo tako, da 500 g korenin kolmeža kuhamo 8 do 10 minut v 5 litrih vode nato pustimo stati 30 do 40 minut, čaj precedimo in ga dodamo topli vodi. V tako pripravljeni kopeli se namakamo 20 do 25 minut.

  Nosečnice in doječe matere ne smejo uživati zdravilnega čaja iz korenike kolmeža, kot tudi ne otroci do 12 leta starosti.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.