Kaki (Diospyros kaki)

  Kaki (Diospyros kaki) 1
  Deli naprej

  Kaki (Diospyros kaki) izvira iz centralne Kitajske, od tam pa se je razširil v Ameriko, na Japonsko in Korejo  ter ostale dele sveta. V Evropo je prišel približno leta 1870 in ga pridelujejo v vseh sredozemskih državah, v Sloveniji ga največ pridelajo v Strunjanski dolini, uspeva pa tudi v drugih krajih v Sloveniji, posebno v vinorodnih sončnih legah. Zaradi čudovitih barv, ki jih imajo zreli plodovi kakija, ga imenujejo tudi zlato jabolko, najprej pa so ga gojili kot okrasno drevo in so ga imenovali tudi hrana bogov.

  Zdravilni učinki in uporaba

  Čudoviti oranžno rdeči plodovi vsebujejo veliko sladkorja, vitamine A, C, B1, in  B2, B6 ter minerale kot so, kalij, fosfor, magnezij, krom, baker, jod, selen, kalcij in železo, plodovi so lahko prebavljivi in tudi hranljivi.
  Poleg vitaminov, ki jih kaki vsebuje, je tudi poln antioksidantov, vlaknin in ima zelo malo maščob in beljakovin. Zaradi vseh vitaminov in mineralom, ki jih kaki vsebuje, je zelo priporočljivo, da ga v času nabiranja in prodaje tudi uživamo, saj z njim tudi okrepimo imunski sistem, saj ravno v času zorenja kakija se širijo prehladna obolenja in gripa.

  Sadeži kakija  vsebujejo veliko vitamina A, ki zelo ugodno vpliva na zdravje oči, kosti,  tkiva in dlesni. Vsebnost vitamina je tako velika, da z dvema sadežema pokrijemo vso dnevno potrebo po vitaminu. Antioksidanti in vlaknine pa preprečujejo različna vnetja, infekcije in ugodno vplivajo na prebavo.

  Nabiraje in shranjevanje

  Kaki (Diospyros kaki) zraste v višino tudi do 10 m in ima zelo široko in razvejano krošnjo. Poznamo več vrst kakijev z različnimi plodovi, sorti vanilija in čokoladino obiramo, ko so sadeži še trdi in se morajo v shrambi še omediti in zmehčati.

  Najpogostejša in najstarejša sorta kakija je tipo. Spomladi ima kaki velike temnozelene podolgovate svetleče liste, ki postajajo jeseni najprej rumeni in nato se spreminjajo v oranžno in rdečo barvo. Cvetovi, ki se odpirajo v maju in juniju so belo rumenkaste barve in zrastejo zraven listov, že med odpiranjem cvetov lahko opazimo nastavek ploda. Cvet kakija je odprt samo nekaj dni, nato se najprej posušijo listi, ki varujejo plod, nato se listi otrdijo in odpadejo. V mesecu oktobru na vejah ostanejo samo plodovi, ki imajo čudovito oranžno rdečo barvo, ko dozorijo. Plodove obiramo tako, da jih odrežemo s škarjami in jih polagamo v nizke zabojčke samo v eno vrsto, da se ne poškodujejo in zmečkajo zaradi lastne teže.

  Uporaba sadežev

  Plodovi se uživajo, ko se omedijo. Obrane kakije shranimo v klet, kjer po približno 14 dneh postanejo sladki in medeni, tako jih lahko ohranimo tudi do dva meseca. Najbolj je seveda zaželeno, da se uživa svež sadež. Nekatere sorte kot so vanilija in čokoladino se lahko uživata kot jabolko, mehkejši tipo pa z žlico.

  Če imamo nabrane kakije, ki še niso dozoreli, jih hranimo zraven jabolka ali banan in tako pospešimo zorenje. Kaki lahko tudi posušimo ali zamrznemo in ga kasneje uporabimo kot slasten sladek prigrizek.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.