Jetičnik – pozabljena zdravilna rastlina

  Jetičnik - pozabljena zdravilna rastlina 1
  Deli naprej

  Jetičnik je morda malo zapostavljena in nepoznana rastlina v domači zeliščni lekarni, a je čas, da se ponovno spomnimo nanj in na njegove zdravilne učinke, saj je jetičnik pravi zaklad narave. Njegove blagodejne učinke so poznali še Stari Rimljani. V srednjem veku pa so ga uporabljali za zdravljenje jetike, od tu je rastlina tudi dobila svoje ime.

  Nabiranje in sušenje jetičnika

  Jetičnik, Veronica officinalis, je trajnica, katero najdemo predvsem na predelih, kjer so tla suha – v gozdovih na posekah, v grmovju, na poteh, na gozdnih obronkih, ob njivah. Prepoznamo ga po poleglem steblu, katerega korenina se plazi. Listi so kratkopecljati in so jajčaste oblike in nazobčani. Socvetja so pokončna, dolgopecljata in mnogocvetna, cvetovi pa so svetlo modre ali nežne lila barve. Celotna rastlina zraste nekje do 20 centimetrov visoko.

  Jetičnik cveti v času od maja do avgusta in v tem času tudi nabiramo cvetove jetičnika, ki so zdravilni in vsebujejo mnoge zdravilne učinkovine, med drugim: čreslovine, grenčine, eterično olje, glikozid, manitol, iridoidne glikozide …
  Nabrane cvetove jetičnika sušimo v senčnem in zračnem prostoru. Ko je rastlina res dobro posušena, jo čim bolj drobno zrežemo in shranimo.

  Zdravilni učinki jetičnika

  Najprej velja opozoriti, da je surova rastlina v večjih odmerkih strupena.

  Sicer pa ima posušena zel, ki si jo pripravimo v obliki čaja mnoge zdravilne učinke. Predvsem na dihala, saj pomaga pri slabotnih pljučih in jih krepi. Lajša kašelj, saj blagodejno vpliva na mehčanje sluzi pri zasluzenih dihalnih poteh in tako hkrati olajša kašelj in izkašljevanje sluzi. Pomaga tudi pri prehladnih obolenjih, katera spremlja povišana telesna temperatura, saj pospešuje potenje. Za lajšanje težav z bolečim in vnetim grlom je tudi  grgranje čaja iz jetičnika

  Jetičnik na splošno zelo dobro učinkuje na notranjost našega telesa in ga obenem zdravi krepi in čisti. Tako jetičnik zdravi bolezni sečil in mehurja (pospešuje izločevanje urina), čisti ledvice, jetra in tudi vranico. Čisti tudi kri. Blagodejno učinkuje pri bolnikih z jetiko (ali tuberkulozo). Pomaga tudi pri želodčnih težavah in prebavi, pa tudi pri težavah s črevesjem.

  Učinkuje tudi pri revmatičnih obolenjih in protinu.

  Jetičnik se učinkovito obnese pri zdravljenju kožnega ekcema in tudi drugih kožnih bolezni, še posebej učinkovit je pri kožnih boleznih, katere spremlja močna srbečica, saj jetičnik, kot že omenjeno čisti tudi kri, kar pa je osnova za odpravo srbenja in kožne bolezni. Pomaga tudi pri starostnem srbenju kože.
  Jetičnik lahko uporabljamo tudi zunanje in sicer v obliki obkladka, kar se še posebej obnese pri kožnih boleznih.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.