Jesenska vresa (Calluna Vulgaris)

  Jesenska vresa (Calluna Vulgaris) 1
  Deli naprej

  Jesenska vresa, Calluna Vulgaris, raste po celi Evropi, saj dobro prenese vse vremenske pogoje kot so sneg, mraz, sonce in tudi suša. Zaradi zdravilnih učinkov, so jo že v srednjem veku uporabljali zeliščarji in zdravilci pri zdravljenju želodca, rahitisa, driske in pri vnetju sečnega mehurja. Jesenska vresa ima ima tudi več ljudskih imen kot so kravje resje, navadni vresek, erika, resa, resje, vresje, žrnovec.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  Vsebuje veliko kislin kot so fumarinska, citronska, čreslova, kremenčeva, kot tudi erikolin in rudninske snovi.

  Tudi v današnjem času je jesenska vresa poznana kot naravno zdravilo za zdravljenje revme, išiasa, protina, saj zaradi sestavin pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa. Jesenska vresa pomaga tudi pri zdravljenju vranice, ledvičnih kamnov, čisti kri in zdravi težave s kožo. Čaj pomaga izboljšati spanec, blaži kašelj in pomaga pri vnetju oči.

  Nabiranje in shranjevanje

  Jesenska vresa, Calluna Vulgaris, je nezahtevna rastlina, ki raste v kislih tleh, po gozdovih, pašnikih in močvirjih, ne uspeva pa na apnenčasti podlagi.

  Je večletna plazeča rastlina, ki zraste do 60 cm in ima zelo razvejane korenine. Listi so igličasti in v poletnem času zelene barve, ki pa se pozimi spremenijo v rjavo do rdeče. Cvetovi so majhni  v rožnatih barvnih odtenkih, ki so včasih tudi rdeče do vijoličaste barve in rastejo v grozdastih socvetjih. Cveti od avgusta do novembra, v tem času vreso tudi nabiramo.

  Uporabljamo svežo ali posušeno. Nabiramo mlade cvetoče vršičke dolge 5 do 10 cm, ki jih hitro posušimo, da obdržijo svojo barvo, če jo sušimo s pomočjo električnega sušilca temperatura ne sme preseči 30 °C. Cele posušene vršičke shranimo v zaprti posodi, primerni za shranjevanje živil, v suhem temnem prostoru. Sveže ali suhe vejice zdrobimo tik pred uporabo.

  Priprava čaja kot prevretka, poparek in kopel

  Čaj kot prevretek pripravimo tako, da dve čajni žlički zdrobljene sveže ali posušene jesenske vrese prelijemo z 200 ml vode in pustimo vreti 5 do 8 minut, nato čaj precedimo. Prevretek pijemo ob vnetju mehurja in sečil, izločanje žolca in boleznih ledvic. Pijemo po 2 skodelici na dan. Ohlajen čaj lahko uporabimo za razkuževanje kože pri srbenju in luskavici in za izpiranje vnetih oči.

  Poparek pripravimo tako da dve čajni žlici zdrobljene sveže ali suhe jesenske vrese prelijemo z 200 ml vroče vode in pustimo stati 5 do 8 minut, nato čaj precedimo. Poparek pripravimo za razstrupljanje, pospeševanje izločanja vode iz telesa in boljšanje spanja. Pijemo do 3 skodelice na dan.

  Za  obloge, ki jih pripravimo za lajšanje bolečin pri revmi, si pripravimo poparek.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.