Ječmen

  Ječmen 1
  Deli naprej

  Ječmen spada med žita, ki so morda malce tonila v pozabo, a ker je ječmen zelo zdrav, ga le vključite v svojo prehrano, saj vsebuje veliko vodotopnih vitaminov in aminokislin ter mineralov, ki so potrebni za življenje. Med drugim ječmen vsebuje zelo veliko kalcija in vitamina C.

  Ječmen in njegova uporaba

  Ječmen, Hordeum distichum, velja za žito, ki prenese tudi ostrejše klimatske pogoje.  Poznamo več sort ječmena, ki ga gojijo po vsej Evropi. Že pred več kot 7.000 leti so ga pridelovali Stari Egipčani. Poznali so ga tudi Grki, ki so verjeli, da uživanje ječmena vpliva na njihovo plodnost in na čistost in moč razuma.

  Ječmen večinoma uporabljamo v prehrani ljudi in tudi živali. Le kdo ne pozna ješprenja, to je olupljeno ječmenovo zrno, ki ga največkrat uporabimo za pripravo okusne enolončnice – ričeta. Ječmen pa se pogosto uporablja tudi za pripravo napitkov, tako med drugim poznamo ječmenovo kavo in ječmenovo pivo.

  Ječmen in njegovi zdravilni učinki

  Zrelo zrnje ječmena v sebi skriva zdravilno moč, ki nam je v pomoč pri številnih tegobah. Primeren je tako za notranjo kot zunanjo uporabo.

  Notranja uporaba ječmena v zdravilne namene

  Če ječmenovo moko prepražimo in nato na mleku skuhamo juho, bo takšna juha v veliko pomoč zoper drisko. Doječim mamicam pa bo ječmenova moka, kuhana na mleku pomagala pri zagotavljanju zadostne količine mleka.

  Če ješprenj kuhamo dlje časa le-ta postane sluzast in prav takšen velja za zelo pomemben del prehrane vseh želodčnih bolnikov. Tudi ječmenov slad, ki ga proizvajajo v pivovarnah ima neprecenljivo hranilno vrednost za želodčne bolnike.

  Zunanja uporaba ječmena v zdravilne namene

  Ječmen lahko uporabimo tudi v obliki obkladkov – vroče obkladke iz ječmenove moke in mleka polagamo na vnete čire. Prav tako bo topel obkladek iz ječmena pomagal pri hitrejšem zdravljenju vnetih oteklin.

  Če bomo ječmenove otrobe skupaj z ječmenovo moko zavreli na kisu in maslu, bodo takšni obkladki pomagali pri izpahnjenih in bolečih udih. Kot pomoč pri obolelih sklepih, sklepni revmi, protinu in putiki pa si lahko pripravimo obkladke iz ječmenove moke zavrete na kisu.

  Poznamo tudi ječmenovo vodo, ki jo dobimo tako, da ječmenova zrna kuhamo tako dolgo, da zrnja popokajo, nato vodo odcedimo. Če jo bomo grgrali nam bo pomagala pri vnetem in bolečem grlu, tudi hripavosti. Z njo si lahko umivamo tudi suhe, hrapave in razpokane roke. Če pa ječmenovi vodi dodamo sladkor, limono ali jabolčni kis, pa dobimo napitek, ki ga pijemo zoper griži, katarju mehurja in tudi hripavosti.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.