Izop ali navadni ožepek (Hyssopus officinalis)

  Izop ali navadni ožepek (Hyssopus officinalis) 1
  Deli naprej

  Navadni ožepek ali Izop (Hyssopus officinalis) so že v antični dobi uporabljali pri religioznih obredih čiščenja telesa, v Evropo pa so ga prinesli menihi benediktinskega reda v 10. stoletju, saj so ga že takrat uporabljali v zdravilne namene in za pripravo odišavljenih likerjev, v zapiskih je prvič omenjen okoli leta 1150.

  Po ljudskem izročilu ima tudi druga imena kot so: ižep,  ižop, ožep, ožepec, sipan, velenduh, blagoduh, miliduh, sipon, ožepek.

  Zdravilni učinki

  Izop sebuje eterična olja, čreslenovo kislino, hesperedin, jabolčno kislino, smolo, čreslovino in gumo.  

  Pomaga pri boleznih dihalnih poti, zavira čezmerno potenje, zvišuje krvni tlak, poživlja, odpravlja kronično utrujenost. Uničuje tudi kužne klice, glivice, viruse (Herpes simplex) in krče. Pomirjujoče deluje tudi na živce, pomaga blažiti tesnobo, uravnava mesečno perilo, če izostanek povzročata stres ali napetost. Dokazano deluje proti okužbi s herpesom in mehurčkom, ki jih povzroča. Izop pomaga tudi pri bolezni dihal, kroničnem bronhitisu, oslabelosti dihal, zlatenici in vodenici.

  Nabiranje in shranjevanje

  Je manjši grm, ki zraste v višino do 70 cm, ima pokončne in poševne poganjke, cvetovi se razvijejo na vrhu vejic in so v klasih bele, rožnate do modre barve, cveti od julija do septembra, ima temno zelene, rahlo dlakave liste, ozke in suličaste oblike. Liste in cvetne klase nabiramo v suhem vremenu v času cvetenja, in jih sušimo v suhem zračnem prostoru, pri sušenju si lahko pomagamo z električnim sušilcem, pri sušenju moramo paziti, da temperatura ne preseže 30 °C. Posušeno zel hranimo v zaprti posodi, primerni za shranjevanje živil.

  Uporaba zelišča

  Zavretek  pripravimo tako da 1 čajno žličko mešanice listov in cvetov prelijemo z 200 ml hladne vode, segrejemo do vrelišča, nato pustimo čaj stati 12 do 15 minut, nato čaj precedimo in ga pijemo mlačnega, največ do 3 skodelice na dan. Čaj pomaga pri čiščenju dihalnih poti, črevesnih težavah, deluje pomirjevalno in normalizira krvni obtok.

  Poparek pripravimo iz ene žličke posušenega zelišča, ki ga prelijemo z 200 ml vrele vode, lonček pokrijemo in počakamo 8 do 10 minut, nato ga precedimo in ga pijemo po požirkih. Čaj pomaga pri lajšanju bolečin v mišicah, odpravlja vetrove, sprošča periferne krvne žile, spodbuja znojenje, zdravi lokalna vnetja. Čaj lahko uporabimo tudi za izpiranje ustne votline in izpiranje vnetih oči.

  Olje pripravimo tako, da kozarec do 1/3 napolnimo s posušenim zeliščem, ki ga prelijemo z oljčnim oljem in pustimo nekaj dni na soncu, s tem oljem masiramo in vtiramo v prizadete dele telesa po kapi.

  Obloge za lajšanje revmatičnih bolečin pripravimo iz listov izopa, ki ga poparimo, nato pa ga zavijemo v gazo in ga kot obkladek polagamo na boleča mesta, obkladke lahko uporabljamo tudi za hitrejše celjenje površinskih ran.

  Opozorilo!
  Nosečnice in doječe matere naj se izogibajo vsem pripravkom iz izopa, prav tako tudi ljudje z visokim krvnim tlakom, ni primeren za otroke.

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.