Islandski lišaj za pomiritev kašlja in še kaj

  Islandski lišaj za pomiritev kašlja in še kaj 1
  Deli naprej

  Islandski lišaj so v zdravilne namene najprej začeli uporabljati prav na Islandiji, tako je islandski lišaj dobil tudi svoje ime in ne zato, ker bi rastel le na Islandiji.  Njegova uporaba v zdravilne namene se je nato iz Islandije razširila razširila po svetu in tako je danes islandski lišaj del marsikatere domače lekarne.

  Nabiraje in sušenje islandskega lišaja

  Islandski lišaj tako najdemo skorajda povsod po severni polobli. Pogosteje v goratem svetu, pa tudi v nižinskem svetu po gozdovih, na travnikih in celo na drevesih.

  Nabiramo ga od maja do septembra, obvezno v res suhem in lepem vremenu. Sušimo ga v senčnem, zračnem prostoru. Posušen islandski lišaj hranimo v posodah, ki dobro tesnijo.

  Zdravilni učinki islandskega lišaja

  Islandski lišaj ima v sebi veliko vitamina B1 in je tako najučinkovitejše zdravilo zoper slabokrvnost, saj pospešuje razvoj belih in rdečih krvničk v pravem sorazmerju. Poživlja in krepi zaradi bolezni, poškodb, tudi operacij izčrpano telo.

  Priporoča se tudi diabetikom, saj lahko (seveda pod budnim očesom diabetologa) izboljša stanje sladkorne bolezni pacienta.

  Pomaga pri zdravljenju aft v ustih.

  Najbolj pa je poznan prav po svojih blagodejnih učinkih na dihala. Islandski lišaj je tako učinkovita naravna pomoč pri zdravljenju bolezni dihal in zdravljenju prehladov (oslovski kašelj, pljučne bolezni, katar, kronični bronhitis …).  Pomaga tudi pri vnetih mandljih in hripavosti. Deluje tudi kot preventiva in zaščita pred nagnjenostjo k prehladom.

  Osebe, ki trpijo za kroničnim bronhitisom naj zjutraj pijejo čaj, pripravljen iz islandskega lišaja in lapuha, kateremu lahko dodajo mleko, tudi med. Takšen čaj bo olajšal napade kašlja in omilil izkašljevanje tako, da le-to postane lažje.

  Blagodejno vpliva tudi na črevesne bolezni in bolezni želodca. Pomaga tudi zoper drisko. In zoper zaprtje. Pomaga pri prebavnih motnjah, želodčnem katarju in drugih vnetjih v želodcu. Pomaga uravnavati želodčno kislino tako, da jo bodisi zviša, če je to potrebno oziroma zniža, če je previsoka.

  Islandski lišaj v obliki tinkture bo pomagal tudi bodočim mamicam pri premagovanju jutranje slabosti (za vsak slučaj naj se nosečnica pred uporabo posvetuje s svojim ginekologom). Priporoča pa se tudi doječim materam, saj spodbuja nastanek materinega mleka. Tudi v tem primeru naj se doječa mamica o uporabi islandskega lišaja posvetuje z izbranim ginekologom.

  Zagotovo velja opozoriti, da islandskega lišaja ne smejo uživati osebe, ki imajo težave z ledvicami. Poleg tega je islandski lišaj zelo močan in tako bi premočni odmerki in predolga neprekinjena uporaba islandskega lišaja dražila želodec in črevesje, pa tudi negativne posledice na delovanje jeter.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.