Hrast, vir mnogih zdravilnih učinkov

  Hrast, vir mnogih zdravilnih učinkov 1
  Deli naprej

  Res je, hrast, to veliko in mogočno drevo, v sebi skriva veliko zdravilnih učinkov, saj nam pomaga pri mnogih bolezenskih stanjih.

  Kaj nabiramo v zdravilne namene?

  Hrast, Quercus robur, prihaja iz družine bukvovk ali skledičnic (Fagaceae). V zdravilne namene se uporablja lubje mladih vej in poganjki. Tudi plodovi, želodi, ki jih nabiramo v septembru in oktobru so zdravilni. A v lubju se skriva največ zdravilnih učinkovin, med drugim čreslovine.

  Uporaba hrasta v zdravilne namene

  Notranja uporaba

  Najpogostejši način uporabe je v obliki čaja.

  Čaj iz hrastovega lubja veže strupe in tako pomaga pri razstrupljanju in čiščenju telesa. Med drugim skupaj veže tudi kemične strupe, ki jih zaužijemo s prehrano, tudi svinec, ki ga vdihavamo. Že samo zaradi teh blagodejnih učinkov, bi čaj iz hrastovega lubja morali piti pogosteje.

  Pomaga tudi pri težavah z vnetjem črevesne in želodčne sluznice in tudi želodčnem katarju. Čaj blago zapira, zato se priporoča za lajšanje tegob z drisko. Ustavlja tudi želodčne in črevesne krvavitve.

  Pomaga tudi ob zastrupitvi z gobami in nikotinom, tudi ob piku kače in drugih insektov. A pozor! Ne velja za zdravilo in protistrup in je zgolj v pomoč zdravnikom. Ob zastrupitvi ali piku kače je še vedno nujen takojšen obisk zdravnika.

  Pomaga lajšati težave z oteklimi nogami. V tem primeru pijemo čajno mešanico iz hrastovega lubja, njivske preslice ter pelina.
  Čaj iz hrastovega lubja pomaga tudi pri preganjanju mačka.

  Iz želodov, ki jih olupimo in narežemo na manjše koščke, in jih prepražimo si lahko skuhamo želodovo kavo, ki pomaga pri uravnavanju delovanja žleze ščitnice. Na delovanje ščitnice pa vpliva tudi pitje čaja iz hrastovega lubja.

  Zunanja uporaba

  Hrast je zdravilen tudi v obliki kopeli, zavretkov in obkladkov.
  Kopel se priporoča pri izpadih danke, pa tudi fistule danke se pozdravijo. Se pa pri fistuli in tudi pri zlati žili dobro obnese klistir, ki ga pripravimo iz mešanice hrastovega lubja, kamilice in žajblja (zelišča uporabimo v razmerju 1:1:1).

  Kopel pomaga tudi pri prekomernem potenju nog in tudi pri ozeblih nogah. Obnese pa se tudi pri eksemih in drugih kožnih boleznik, tudi luskavici.

  Zavretek pa pomaga pri lajšanju tegob kot so: rane, ognojki, tvori, čiri.

  Za lajšanje bolečin pri zlomih pomagajo obkladki iz zmletega hrastovega lubja.

  Priprava čaja iz hrastovega lubja

  Čaj iz hrastovega lubja

  Za čaj potrebujemo:

  • 1 liter vode,
  • 1 čajna žlica hrastovega lubja.

  Postopek priprave čaja

  Čaj iz hrastovega lubja pripravimo tako, da damo lubje v vodo in kuhamo 5-10 minut, nato čaj precedimo. Pijemo nesladkan čaj, kateremu pa dodamo mleko.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.