Granatno jabolko (Punica granatum)

  Granatno jabolko (Punica granatum) 1
  Deli naprej

  Granatno jabolko (Punica granatum), ki je plod drevesa oziroma grma granatovca,  izvira iz Perzije, od tam pa se je razširil čez Azijo in Afganistan v Sredozemlje. Že stara ljudstva so verjela, da je granatno jabolko sadež bogov, saj so ga stari Grki častili kot sadež plodnosti, Babilonci pa so verjeli, da uživanje semen naredi njihove vojake nepremagljive, v krščanstvu ga povezujejo s simbolom prepovedanega sadeža iz rajskega vrta. Že v zgodovinskih virih piše, da je granatno jabolko simbol plodnosti. Cvetovi granatovca, ki  so lepe rdeče barve, pa so bili po zgodovinskih virih simbol ljubezni. Granatna jabolka uspevajo na področjih z toplejšim podnebjem.

  Zdravilni učinki in lastnosti

  Sadež granatovca, granatno jabolko oziroma rajski sadež, je bogat z vitamini K, A, C, E, pantensko in folno kislino. Vsebuje minerale kot so: baker, kalij in mangan, vsebuje tudi veliko antioksidantov, ter deluje protivnetno in proti rakavo, zato ga uvrščamo med najbolj zdravo sadje.

  Redno uživanje granatnega jabolka krepi naš imunski sistem in zdravilno vpliva na naš kardiovaskularni sistem, prebavni trak, jetra, uravnava vsebnost sladkorja in maščob.

  Nabiranje

  Granatno jabolko (Punica granatum) je sočen sadež, ki nas spominja na jabolko in zraste na drevesu, ki ga imenujemo granatovec, to je zimzeleni grm ali drevo, ki v hladnejšem podnebju odvrže liste, zraste pa v višino največ pet metrov. Cveti v mesecu juliju, cvetovi, katere ščitijo trni,  so živo rdeče barve, listi pa so usnjati in podolgovati. Plodovi so rumene do rdečkaste barve in dozorijo  v mesecu oktobru, obiramo samo zrele plodove, ki dobivajo že rjavo barvo, saj kasneje odtrgani plodovi ne dozorijo.

  Uporaba in shranjevanje

  Največ uporabljamo sveže granatno jabolko, zaradi trde lupine sadeža moramo pri  razrezu biti zelo previdni, da ne poškodujemo semen, najlažje to storimo tako, da odrežemo lupino pri muhi, to je nasprotno od peclja in, ko se nam pokaže razporeditev semen, sadež zarežemo vzdolžno, kjer ni semen in ga razpremo kot pomarančo. V primerno posodo iz razrezanega sadeža stresemo semena tako, da potolčemo po zunanji strani in semena padajo v skledo.
  Uporabljamo jih v zdravstvu, kozmetiki in kulinariki. Pri pripravi soka iz semen ne uporabljamo sokovnika ali drugih pripomočkov, ampak jih stisnemo ročno in tako lahko pridobimo čisti sok. Semena lahko tudi posušimo na zraku, ali s pomočjo električnega sušilca za sadje in zelenjavo, pri sušenju moramo paziti da temperatura ne preseže 40 °C. Posušena semena lahko shranimo v papirnati vrečki, če smo prepričani, da so semena dovolj suha pa tudi v zaprti posodi primerni za shranjevanje živil. Najbolj enostavno pa je, če semena zamrznemo, tako shranjena semena lahko uporabljamo v kulinariki.

  Uživanje granatnega jabolka se priporoča tudi kot dopolnilo h konvencionalni terapiji pri kardiovaskularnih boleznih in nekaterih oblikah raka.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.