Gladež, navadni (Ononis spinosa)

  gladez-navadni-ononis-spinosa
  Deli naprej

  Gladež, navadni (Ononis spinosa) je majhen grmiček, ki raste v zahodni Aziji in severni Afriki, zelo pa je razširjen tudi v Evropi. Že v srednjem veku so ga uporabljali pri zdravljenju angine, artritisa in revmatizma, v času antike pa so ga uporabljali za hitrejše odvajanje urina. V tradicionalni medicini so navadni gladež uporabljali za zdravljenje revme, protina in težavah pri mokrenju. V starih zeliščarskih knjigah najdemo tudi podatke, da so ga uporabljali za zdravljenje notranjih poškodb, za hitrejše izločanje urina pri ljudeh in živalih in tudi za odpravljanje neprijetnega zadaha.

  Zdravilni učinki

  Pri gladežu so v zdravilne namene koristni samo podzemni deli rastline, korenine. Te vsebujejo zdravilneučinkovine, ki ublažijo težave pri izločanju, prebavnih motnjah, presnovi in sklepih. Gladež vsebuje veliko različnih flavonoidev, flavonole, triterpene, fitosterole, fenolno kislino, tanine, minerale in eterično olje, mentol in aromatske ogljikovodike.

  Nabiranje in shranjevanje

  Gladež, navadni (Ononis spinosa) raste na pustih, sončnih in suhih tleh po vsej Sloveniji, od nižin do visokogorja. V Sloveniji raste več vrst gladeža, zdravilnega bomo najhitreje prepoznali po številnih močnih trnih. V višino zraste od 30 do 60 cm, ima zelo dolgo glavno korenino in pokončne veje, ki so olesenele in polne trna. Listi gladeža so dlakavi in nazobčani, dolgi od 5 do 15 mm, cveti od maja pa do septembra, cvetovi pa so vijoličasti z odtenkom modre barve in veliki od 10 do 15 mm. V zimskem času nadzemeljski deli rastline pomrznejo, spomladi pa iz korenin poženejo novi poganjki. Korenine, ki jih uporabljamo za pripravo čaja, izkopljemo v jesenskem času, jih dobro očistimo, prerežemo po dolžini čez polovico in dobro posušimo, pri tem si lahko pomagamo z elektriučnim sušilcem, temperatura sušenja ne sme preseči 40 °C.

  Kuhanje čaja

  Čaj pripravimo kot poparek tako, da 2 čajni žlički posušenih in zmletih korenin prelijemo z 200 ml vrele vode, lonček pokrijemo in pustimo stati 20 do 30 minut, nato čaj precedimo in ga popijemo nesladkanega 2 do 3 krat na dan med obrokom, za vsak obrok skuhamo sveži čaj. Čaj pijemo 5 do 6 dni nato pa naredimo nekaj dnevni premor.

  Čaj lahko pripravimo tudi tako, da 2 čajni žlički zdrobljenih korenin osem ur namakamo v hladni vodi, nato ga za 1 do 2 minute zavremo in ga precedimo.

  Za zdravljenje zobobola si skuhamo posušene narezane korenine v kisu in jih damo kot obkladek v ustno votlino, ali pa jih polagamo na rane, ki se nočejo celiti.

  Korenine zavremo v belem vinu, ki ga uporabimo za vtiranje v meča in prste  za zdravljenje bolečin, ki nam jih povzročijo krči.

  Gladež se ne sme  uporabljati pri zastoju vode zaradi oslabelega delovanja srca in ledvic. V primeru kroničnega ledvičnega obolenja se lahko jemlje le pod zdravniškim nadzorom. Otrokom do 12 leta, nosečnicam in doječim materam se uporaba gladeža ne priporoča.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.