Fižol ni le vrtnina

  Fižol ni le vrtnina 1
  Deli naprej

  Fižol, vsem dobro poznana vrtnina, ki jo najdemo malodane na vsakem vrtu. A fižol ni le vrtnina, katere plodovi so v kulinariki vsestransko uporabni in okusni. Fižol, natančneje fižolove luščine imajo v sebi zdravilno moč zaradi katere se tudi fižol uvršča me zdravilne rastline.

  Fižol

  Navadni fižol, Phaseolus vulgaris, prihaja iz družine metuljnic in je v Evropo iz Amerike prišel šele v 16. stoletju. Poznamo različne sorte, znotraj njih fižol ločimo tudi na nizko in visoko sorto – ”preklarja”.

  Rad ima dobro pognojena tla in sončno lego. Fižolu zdravilnost zmanjšuje zemlja, ki je bodisi presuha ali prevlažna. V zdravilne namene nabiramo luščine zelenih plodov fižola. Boljše so sorte fižola, ki so bolj mesnate, saj bolje učinkujejo.

  Fižol je zelo priporočljiva stročnica v naši prehrani, saj je zdrav tudi kot vrtnina. Krepi srce, spomin in pomaga zniževati povišano raven holesterola v krvi.
  Surovi stroki stročjega fižola so strupeni, razlog je v tem, da se v zrnju nahaja strup. Zato je treba fižolova zrnja kuhati dlje, da se strupene snovi v njih uničijo.

  V zdravilne namene pa uporabljamo fižolove luščine, ki jih sušimo na soncu in iz njih lahko skuhamo čaj.

  Zdravilne učinkovine, ki jih najdemo v fižolu oz. fižolovih luščinah so: glukonini, betaini, trigonelini, flavonini in mineralne snovi.

  Uporaba fižola v zdravilne namene

  Zaradi glukonina, ki deluje podobno kot inzulin, so fižolove luščine zelo dragocene za osebe, ki imajo sladkorno bolezen, saj pomagajo pri zniževanju sladkorja v krvi. Zato naj sladkorni bolniki tekom poletja uživajo čim več kuhanih svežih zelenih luščin. Da bi bilo to mogoče, se priporoča sajenje fižola v presledkih, vse od prvih pomladnih mesecev pa tja do jeseni.

  Kot omenjeno, iz posušenih fižolovih luščin skuhamo čaj, ki pozitivno vpliva na zdravljenje in lajšanje simptomov vodenice, revme in protina, tudi išiasa.
  Pomaga tudi zoper bolezni ledvic in mehurja (pomaga tudi pri odpravljanju ledvičnih kamnov in peska) in se obnese ob težavah z jetri, in uravnava njihovo delovanje, uravnava tudi delovanje žolčnika. Pomaga tudi zoper škrlatinko.

  Blagodejno vpliva na celice v telesu, saj jih pomlajuje, hkrati pa se obnese turi zoper prebavne motnje in pomaga odvajati vodo iz telesa. Krepi tudi ožilje in srce.  Hkrati pa tudi vpliva na zdravje krvi in za čisto ožilje. Zmanjšuje raven holesterola v krvi.
  Pozitivno vpliva tudi na raven krvnega tlaka, saj ga pomaga zniževati, če je le-ta previsok.

  Čaj iz fižola se lahko uporabi tudi za nego kože obraza, saj pomaga pri negi k aknam nagnjene kože, obnese se turi zoper druge kožne bolezni.
  Poznamo tudi fižolovo moko, ki pomaga odpravljati kožne izpuščaje in ekceme. Obnese se tudi zoper starostno srbečico kože. V ta namen fižolovo moko uporabimo v obliki posipa na obolelem mestu.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.