Encijan ali rumeni košutnik

  Encijan ali rumeni košutnik 1
  Deli naprej

  Ob besedi encijan mnogi najprej pomislijo na rastlino modrih cvetov. A encijan je tudi izrazito gorska rastlina, ki ste jo med obiskovanjem gora zagotovo že kdaj opazili in se ponaša z rumenimi cvetovi in je na pogled povsem drugačna od encijana z modrimi cvetovi. Ste vedeli, da poznamo kar 14 vrst encijana?
  Danes bomo spoznali encijan ali rumeni košutnik in njegove zdravilne učinke.

  Encijan ali rumeni košutnik

  Encijan ali rumeni košutnik je izrazito gorska rastlina, ki že vse od leta 1922 dalje spada med zaščitene rastlinske vrste. Zel lahko kupimo v lekarni oziroma specializiranih zeliščarskih prodajalnah.
  Encijan ali rumeni košutnik pa prav lepo uspeva tudi v domačem vrtu, zato si ga le posadite in poskrbite, da ga boste imeli na voljo.

  Korenine kopljemo v jeseni ali pa zgodaj spomladi. Pri tem seveda pazimo, da ne izkopljemo vseh korenin in tako poskrbimo, da nas bo encijan razveseljeval tudi v naslednjih letih. Izkopane korenine očistimo, najlažje kar s krtačko skrtačimo prst in jih ne spiramo pod vodo. Očiščene korenine encijana narežemo po dolgem in jih navezane na nitke obesimo in sušimo v suhem, ter zračnem prostoru.

  Iz posušenih korenin izdelujemo izvlečke. Iz svežih pa tinkturo.

  Zdravilni učinki encijana ali rumenega košutnika

  Encijan je cenil že Kneipp, ki je zapisal:”Če imaš še tako majhen vrtiček, vanj posadi encijan, pelin in žajbelj. Ta zelišča zaležejo za celo lekarno.”

  Pa spoznajmo kako zdravilen je encijan, še prej pa velja opozoriti, da zdravilne pripravke iz encijana jemljemo vedno vsaj eno uro pred jedjo.

  Encijan velja za enega izmed najboljših zdravil za želodec in težave z želodcem. Nanj deluje zelo pozitivno, saj ga krepi, vrača apetiti, pospešuje in ureja prebavo, odpravlja občutek tiščanja v želodcu, k delovanju spodbuja len želodec, da izloči prebavne sokove, blaži in umirja črevesne krče, odpravlja napade omedlevice in slabost.

  Za lajšanje teh težav daljše časovno obdobje uživamo 20-30 kapljic izvlečka ali tinkture encijana ali rumenega košutnika, ki jih razredčimo v 5 velikih žlicah vode.

  Encijan deluje tudi na pospeševanje izločanje žolča. Uporablja se tudi za lajšanje težav z bolnimi jetri, v ta namen se uživa prah encijanove korenine z vinom, a le v primerih, ko ni prisotna povišana telesna temperatura.
  Prah korenine z vinom se obnese tudi pri odpravljanju glist in za urejanje mesečnega menstrualnega ciklusa. Čisti tudi jetra in želodec, ter deluje kot diuretik, saj žene na vodo.

  Kljub temu, da encijan velja za krasno zdravilo zoper želodčne težave, pa encijan vseeno ni vedno primerna izbira.

  Za koga encijan ali rumeni košutnik ni primeren?

  Uporaba se odsvetuje osebam, ki:

  • imajo povišan krvni tlak,
  • imajo občutljiv želodec (ti naj se raje poslužujejo pripravkom (čaju) iz janeža, kamilice, komarčka, kumine in melise).
  • imajo preveč želodčne kisline,
  • nosečnicam v začetku nosečnosti.

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.