Drobnjak

  Drobnjak 1
  Deli naprej

  Skorajda ga ni vrta, na katerem se ne bi bohotil kakšen grmiček drobnjaka. Odličen je kot dodatek hladnim omakam, solati, lahko si ga pripravimo v namazu in še in še. Pa ste vedeli, da je drobnjak prava mala vitaminska bomba?  Spoznajmo ga!

  Drobnjak

  Drobnjak, Allium schoenoprasum, je trajnica, ki lahko zraste do pol metra  visoko. Prihaja iz družine Allium in izhaja tako iz stare kot nove celine.

  Čebulice so majhne in so stožčaste oblike, rastejo v gostih skupinah. Zeleni listi so votli, ozki in na koncu špičasti. V širino merijo le 2-3 milimetre. Cvetovi, ki poženejo na koncu stebel so vijolične barve in imajo 6 cvetnih listov. Cvetijo v gostih socvetjih po od 10 do 30 cvetov. Ker so v cvetovih drobnjaka žveplove spojine, le-ti privabljajo čebele, hkrati pa odganjajo druge, nezaželene insekte.

  Za gojenje je drobnjak zelo nezahteven. Odporen je na mraz, prenese pa tudi daljše sušno obdobje. Posebne nege ne potrebuje, vseeno pa ga lahko na vsake toliko malo okopljete in populite plevel. Z lahkoto ga gojite tudi v cvetličnem lončku. Bodisi v stanovanju ali v balkonu. Pazite le na to, da da sonce ne bo svetilo direktno nanj.

  Koristni učinki drobnjaka na naše telo

  Drobnjak je prava vitaminska bomba, saj 100 g drobnjaka vsebuje približno 50mg vitamina C, kar pa predstavlja 85% priporočenega dnevnega vnosa tega vitamina. Vsebuje pa tudi druge vitamine, med njimi največ vitamina A in vitamina B12. Vitamin A je pomemben za naš vid, vitamin B12 pa skrbi za kvaliteto krvi in pravilno delovanje živčnega sistema, je nujno potreben za nastajanje celic itd.  Vsebuje tudi veliko magnezija, kalcija in  železa.

  Tako je drobnjak dober za izboljšanje našega imunskega sistema, saj ga krepi. Pomaga preganjati spomladansko utrujenost. Pomaga nam tudi v času prehladnih obolenj saj nas ščiti pred njimi oz. pomaga do čimprejšnjega okrevanja.

  Ker je drobnjak v sorodu s česnom, ki velja za naravni antibiotik, ima tudi drobnjak podobne učinke, le da so le-ti v manjših količinah. Mnogi ljudje ne morejo uživati česna, saj je njegov okus zelo močan. Ker je drobnjak bolj blagega okusa, se tem ljudem priporoča uživanje drobnjaka.

  Drobnjak dobro vpliva tudi na prebavo in blagodejno vpliva na prebavne organe, saj čisti črevesje in odstranjuje črevesne zajedavce in druge nečistoče, ki se v zimskih mesecih naberejo v telesu. Zato so v pomladnem času le privoščite drobnjak, saj bo pomagal očistiti in razstrupiti vaše telo. Pa ne le zaradi pozitivnega učinka, ki ga ima drobnjak na prebavo in črevesja. Drobnjak namreč deluje tudi kot diuretik in tako spodbuja delovanje ledvic.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.