Drobcena dišeča zdravilka: vijolica

  Drobcena dišeča zdravilka: vijolica 1
  Deli naprej

  Vijolica je pomladna rožica, ki razveseli nas že zelo zgodaj spomladi in kar ne moremo se upreti, da ne bi nabrali šopka njenih dišečih cvetov. Vijolica pa ni le lepa, ampak je tudi zdravilna. Cenil jo je že Kneipp. Spoznajmo jo.

  Vijolica

  Vijolico, Viola odorata, najdemo na senčnih travnikih, pod grmovjem, v vrtovih, ob plotovih …
  Je trajnica in raste iz kratke, a debele korenine.  Zraste nekje do višine 15 centimetrov. Njeni listi so zeleni in sestavljajo pritlično rozeto ob spodnjem delu dolgega, pokončnega cvetnega stebelca. Listi imajo srčasto obliko in so na rahlo porasti z dlačicami. Cvetove vijolice lahko občujemo vse od konca februarja pa tja do konca aprila. So vijoličasto modre bare, lahko tudi nekoliko bolj beli. Prepoznamo jih po zelo prijetnem in nežnem vonju.

  V zdravilne namene uporabljamo celotno rastlino. Cvetove in liste vijolice nabiramo v času cvetenja, korenine vijolice pa kopljemo v oktobru in novembru. Pri tem pa seveda pazimo, da ne izkopljemo vseh koreninic in jih pustimo nekaj tudi za prihodnje sezone.

  Cvetove moramo posušiti na hitro, sicer cvetje počrni in kot takšno nima nobene zdravilne vrednosti. Posušene vijolice hranimo v papirnatih vrečkah, v temnem in suhem prostoru.

  Zdravilne učinkovine v vijolici so mnoge, glavni in najpomembnejši pa: alkaloidi in saponini, rutini.

  Zdravilna je tudi bledomodra, nedišeča vijolica, imenovana tudi pasja vijolica.

  Zdravilni učinki vijolice

  Vijolica je izjemno cenjena kot zdravilo za dihala in bolezni dihal. Pomaga pri izkašljevanju, saj ga lajša, še posebej se obnese pri oslovskem kašlju. Obnese pa se tudi pri zdravljenju bronhitisa in vnetega ter bolečega grla. Tudi pri vnetju ustne sluznice si pomagamo z grgranjem čaja iz vijolice.

  Čaj vijolice čisti kri in pomaga pri zdravljenju različnih kožnih bolezni – v ta namen čaj pijemo in si z njim izpiramo prizadete dele kože.  Čaj pijemo tudi za zdravljenje vnetja ledvic in bolnega mehurja.

  Pomaga lajšati težko sapo in celo glavobol. Če si zmečkane liste vijolice pritisnemo na zatilje in čelo, bodo pomagali pregnati celo migreno. Zmečkane liste vijolice polagamo tudi na otekla mesta in tako lajšamo težave s protinom.

  Vijolica pomirja živce in se tako obnese tudi pri zdravljenju histerije in hipohondirje, nemirnega utripa srca, nespečnosti in blaži občutek strahu.

  Vijolica se obnese tudi pri zdravljenju ošpic in škrlatinke. Otrok, ki bo vsako uro zaužil 1 žlico čaja iz vijolice bo omenjeni bolezni lažje in hitreje prebolel.

  Poleg čaja vijolice poznamo tudi sirup iz vijolice, ki blagodejno vpliva na srce, saj ga krepi. Pomaga pa tudi pri zasluzenih pljučih, saj spodbuja izločanje sluzi. Sirup iz vijolice blaži in lajša tudi težave z nespečnostjo.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.