Divji jam

  Divji jam
  Deli naprej

  Divji jam (Dioscorea villosa) izvira iz močvirnatih gozdov Severne Amerike. Danes je razširjen od Nove Anglije in Minnesote do Teksasa in Virginije. Ameriški Indijanci so ga uporabljali v tradicionalni medicini za različne težave, predvsem pa za lajšanje trebušnih krčev pri otrocih in za revmatske težave. V japonski medicini so divji jam uporabljali pri težavah s plodnostjo in za lajšanje poporodnih bolečin.

  Uporabni del divjega jama v zdravilne namene je njegova korenika, ki vsebuje steroidne saponine (dioscin, gracilin), čreslovine, fitosterole in škrob. Rastlina je tudi vir diosgenina, hormonom podobne snovi.  Na tržišču lahko kupimo divji jam kot suho zel za pripravo čaja. Na voljo je tudi v drugih oblikah, na primer kapsulah, tabletah, tinkturi in kremah.

  Ženske težave

  Divji jam se uporabljala za lajšanje ženskih težav, kot so predmenstrualni sindrom, menstruacije in menopavza. Priporoča se za uravnavanje simptomov menopavze, saj s svojim delovanjem vpliva na hormonsko ravnovesje ter med ciklusom blaži močne krvavitve. Divji jam v gelu je naravna rešitev pri menjavah razpoloženja, navalih vročine, utrujenosti, anksioznosti, depresiji, lahko ublaži razdraženost (predmenstrualni sindrom) in ima protivnetne učinke, še posebej pri bolečinah v mišicah, ki pogosto spremljajo druge simptome hormonskega neravnovesja. V obliki kapsul je učinkovit pri bolečih menstruacijah z močnimi krči, ker pomirja in deluje antispazmično na mišičevje rodil in sprošča mišice.

  Številni so prepričani, da divji jam pomaga proti hormonskim težavam pri ženskah, vendar znanstvenih dokazov za tovrstno učinkovitost še ni. divji jam vsebuje aktivno učinkovino diosgenin, ki ni hormon, ampak rastlinski steroidni saponin (t. i. fitosterol). Diosgenin ima zelo podobno kemijsko strukturo kot steroidni hormon progesteron, zato lahko posnema njegovo dejavnost ter pozitivno vpliva na ravnovesje estrogena in progesterona. Klinične študije potrjujejo pozitivne učinke diosgenina pri zmanjšanju ali preprečevanju simptomov estrogenske dominance, predmenstrualnega sindroma, menopavze, depresije ter drugih vnetnih in ginekoloških težav. Zmanjšanje ravni progesterona med predmenopavzo in menopavzo povzroča številne organske spremembe in motnje, ki jih je mogoče rešiti naravno, z uživanjem divjega jama – ta v nasprotju s sintetičnimi hormoni in nadomestno hormonsko terapijo nima negativnih stranskih učinkov.

  Prebavne motnje

  Divji jam je koristen tudi pri bolečinah zaradi okužb urinarnega in prebavnega trakta, kot so kolitis in kronične diareje. Kot tradicionalni naravni pripravek se uporablja kot podpora pri delovanju jeter in pomoč pri izločanju žolča in s tem povezanimi krči žolčevoda.

  Artritis

  Divji jam pomaga tudi pri revmatičnih bolečinah, saj ima diosgenin močno protivnetno delovanje.

  Doziranje

  Če želimo doseči zdravilne učinke divjega jama, vzamemo tri- do štirikrat na dan po pol žličke tinkture raztopljene v vodi ali dvakrat na dan po 500 miligramov divjega jama v kapsuli/tableti ali trikrat na dan spijemo skodelico čaja iz divjega jama. Pripravke na osnovi divjega jama vedno jemljemo med obroki, da bi imeli čim manj želodčnih težav.

  Ljudska medicina

  V medicinske namene so divji jam že dolgo nazaj začeli uporabljati ljudski zeliščarji za zdravljenje menstrualnih krčev, težav, povezanih z neplodnostjo, nosečnostjo, rojstvom otroka, kakor tudi za razdražen želodec, alergije in kašelj. Leta 1936 so japonski znanstveniki odkrili, da korenine divjega jama vsebujejo snov diosgenin, ki je fitoestogen, ki se v telesu lahko pretvori v hormone. Do nedavnega sta bila divji jam in z njim snov diosgenin edini vir oz. osnova pri izdelavi kontracepcijskih tabletk.

  Previdnost pri uporabi

  Za ženske, ki imajo s hormoni povezane težave, kot so endometrioza, miomi, raka na prsih, jajčnikih ali maternici, se ne priporoča uživanje pripravkov iz divjega jama. Prav tako se ga naj izogibajo moški z rakom na prostati.

  Divji jam se odsvetuje tudi nosečnicam, saj lahko povzroči krčenje maternice, kar lahko privede do splava. Zaradi nezadostnih dokazov glede njegovega delovanja prav tako ni primeren za doječe matere in majhne otroke.

  Foto: Wendell Smith


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.