Dišeča perla

  Dišeča perla 1
  Deli naprej

  Dišeča perla, imenovana tudi dišeča lakota je v ljudskem zdravilstvu dobro poznana, še posebej kot zel, ki čisti kri, pomirja prebavne krče in pomaga celiti rane.  Če pa v šopke povezano posušeno zel obesimo v omaro bomo z dišečo perlo pregnali tudi molje. Pa spoznajmo dišečo perlo nekoliko pobližje.

  Dišeča perla

  Dišeča perla, Galium odoratum/Asperula odorata L:, je trajnica, ki zraste nekje med 20-40 centimetrov, lahko tudi 50 centimetrov visoko. Spodnji listi so obrnjene jajčaste oblike in so krajši od zgornjih listov, ki so suličasti.
  Drobni beli cvetovi so zvezdnati in zvončasti. Celotna rastlina ima prijeten vonj, zato je ime dišeča perla še kako upravičeno. Plodovi se, ko so zreli razpočijo na dva dela.

  Pri nabiranju dišeče perle moramo biti pazljivi, da je ne zamenjamo z njej podobnimi rastlinami. Od drugih rastlin jo boste najlažje ločili po tem, da ima dišeča perla v vsakem vretenu le po 4 liste.

  V zdravilne nabiramo nadzemne dele, brez korenin, najbolje pred  cvetenjem, najbolje v maju. Sušimo v suhem, zračnem prostoru. Pravilno posušena dišeča perla ohrani svoj prijeten vonj in zeleno barvo.

  Dišeča perla/lakota vsebuje mnoge zdravilne učinkovine, med njimi: grenčine, eterično olje, vitamin C, kumarin (ta je ”krivec” za njen prijeten vonj), barvila …

  Zdravilni učinki dišeče perle

  Kot omenjeno, je v ljudskem zdravilstvu dišeča perla dobro poznana. Velja za učinkovito pomirjevalno sredstvo za blaženje živčne nemirnosti, napetosti. Pomaga tudi zoper nespečnost in razdražljivost. Dišeča perla v ljudskem zdravilstvu velja za splošno krepčilo.

  Lajša prebavne težave in pomirja želodčne krče. Pomaga tudi pri prebavnih težavah, ki nastanejo kot posledica nervoze, strahu, občutka tesnobe.

  Dišeča perla se dobro obnese tudi pri lajšanju migrene in glavobolov (v ta namen si lahko pripravimo obkladke iz sveže rastline, ki jo nasekljamo). Pomaga tudi čaj.

  Lajša bolezni jeter in ledvic in pomaga pri menstrualnih težavah. Deluje tudi kot diuretik.

  Deluje protivnetno. Pomaga tudi zoper krčne žilje vnetja ven. Krepi žile. Čaj pomaga tudi pri nepravilnem delovanju srca.

  Čaj iz dišeče perle kot poparek

  Potrebujemo:

  • 2,5 g posušene dišeče perle,
  • 2,5 dl vode.

  Priprava

  Ko voda zavre, vanjo stresemo zel in pustimo 10 minut. Nato precedimo.

  Popijemo lahko 2-3 skodelice čaja dišeče perle na dan, za miritev živčne napetosti.
  Če čaj pijemo za lajšanje težav z nespečnostjo, skodelico poparka dišeče perle popijemo 20-30 minut pred spanjem.

  Opozorilo

  Velja opozoriti, da zaradi učinkovine kumarin, velja zmernost pri uporabi te zeli. (Pre)veliki odmerki bi namreč lahko povzročili celo notranje krvavitve. Osebe, ki jemljejo zdravila za zdravljenje krvnega obtoka, pripravkov iz dišeče perle ne smejo uživati. Prav tako naj se ji izogibajo nosečnice in doječe matere.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.