Črni trn

  Črni trn 1
  Deli naprej

  Črni trn, imenovan tudi oparnica je grm, ki ga najpogosteje najdemo na obrobju gozda, pa tudi v kakšni živi meji. Njegove plodove so v zdravilne namene uporabljali že zelo dolgo nazaj. Spoznajmo danes črni trn in njegove zdravilne učinke.

  Črni trn

  Črni trn, Prunus spinosa, zraste nekje 2 do 3 metre visoko, lahko tudi višje in raste v obliki grma, njegova krošnja je gosta in razvejana. Kratki poganjki so običajno spremenjeni v trnje. Zeleni listi so jajčaste oblike in imajo nekoliko nazobčane robove.  Cveti v času od marca pa vse tja do maja. Cvetovi črnega trna so bele barve in imajo po 5 venčnih listov. Iz cvetov se razvijejo do 1,5 centimetra debeli modri koščičasti plodovi, ki jih pokriva sivo modra ”prevleka”. Na prvi pogled zelo spominjajo na borovnice.
  Sprva so trpkega okusa, ko pade prva slana oz. pride prva zmrzal, trpek okus izgine.

  V zdravilne namene uporabljamo tako liste kot plodove, pa tudi korenine in lubje. Plodove lahko zaužijemo surove, lahko pa iz njih skuhamo marmelado, iztisnemo sok ali jih namočimo v žganju. Iz listov v zdravilne namene kuhamo čaj, ki je že dolgo poznan in cenjen pripravek v ljudskem zdravilstvu.

  V plodovih je veliko vitamina C in pektina. Vsebujejo tudi flavonoide in rudnine.

  Cvetove črnega trna nabiramo spomladi, v času cvetenja (marec-april), liste in lubje pa nekoliko kasneje v aprilu in maju, v pozni pomladi. Korenine nabiramo v oktobru ali novembru, prav tako zrele jagode črnega trnja nabiramo v zimskem času, praviloma v oktobru ali novembru – po prvi zmrzali.

  Zdravilni učinki črnega trna

  Čaj iz listov črnega trna je poznano kot blago odvajalo, ki pa hkrati blagodejno vpliva na želodec, saj ga krepi. Pospešuje tudi apetit in odpravlja želodčne krče.
  Čaj je tudi dobro sredstvo za čiščenje krvi. Če pa si z njim izpiramo problematične dele kože, bomo pozdravili tudi izpuščaje in izboljšali stanje in videz nečiste ter problematične kože.

  Čaj se priporoča vsem, ki imajo težave z ledvicami, saj pomaga pri odvajanju vode iz telesa pri bolnih ledvicah, tudi ledvičnih kamnih in vodenici.

  Plodove lahko spremenimo v sok, ki se odlično obnese zoper zaprtje. Sok, pomečan z izvlečkom iz korenin črnega trna je primeren kot sredstvo za izpiranje ust in ustne votline. Pomaga zoper boleče in vneto grlo, če ga grgramo.

  Če pa iz plodov črnega trnja skuhamo marmelado, bomo dobili krasen pripravek iz domače lekarne, ki bo pomagal predvsem starejšim, saj jim bo povrnila jutranji apetit, ki jim ga pogosto primanjkuje (razlog tiči v tem, da želodec ne izloči potrebnih sokov).

  Lahko ga uporabimo tudi za lajšanje težav z zaprtjem ali izgubi apetita pri otrocih. V ta namen pripravimo sirup s sladkorjem, katerega pripravimo iz cvetov črnega trnja. Takšen sirup deluje kot blago odvajalo.

  Kot omenjeno v zdravilne namene nabiramo tudi lubje, it katerega skuhamo čaj, ki se v pitje priporoča tistim, ki so oboleli za srčno astmo.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.