Črna kumina

  Črna kumina 1
  Deli naprej

  Črna kumina izvira iz Indije in je pravi naravni vir zdravja, saj velja za eno najbolj zdravilnih rastlin. Vsebuje veliko vitaminov (med drugim: vitamin A, vitamin B6 in B12, vitamin C, vitamin D in vitamin E. Ter mineralov: kalcij, natrij, fosfor, baker, kalij, magnezij in železo. Bogata pa je tudi z beljakovinami in ima visoko hranilno vrednost.

  Črna kumina

  Črna kumina, Nigella sativa, poznamo jo tudi pod imeni, kot so:črni blagoslov, navadna črnika, črno seme in zamorska kumina in prav nič v soroduz navadno kumino. Uporablja se v kulinariki kot začimba, v kozmetiki in v zdravilstvu.

  Seznam blagodejnih učinkov črne kumine je precej dolg. Že prerok Mohamed je dejal, da črna kumina pozdravi vse bolezni, le smrti ne. Zelo so jo cenili tudi Stari Egipčani. Kraljica Nefretete in tudi Kleopatra sta jo redno uporabljali. V grobnici faraona Tutankamona pa so celo našli stekleničko olja črne kumine, ki je faraona spremljala v onostranstvo. Cenili so jo tudi Stari Grki in Rimljani, tudi Arabci.

  Črna kumina zraste do približno 50 centimetriv visoko in je enoletna rastlina. Semena črne kumine imajo rahlo grenak, poprast okus. Iz semen hladno stiskajo olje črne kumine. Olje črne kumine se uporablja v kulinariki in zdravilstvu, pa tudi v negovalne in kozmetične namene.

  Zdravilni učinki črne kumine

  Črna kumina bo blagodejno vplivala na zdravljenje dihal in dihalnih poti. Tako pomaga lajšati kašelj, simptome astme, oslovskega kašlja in tudi bronhitisa. Za lajšanje težav z dihali se priporoča uživanje 1 čajne žličke olja črne kumine trikrat dnevno (pred obroki).

  Črna kumina pomaga tudi pri krepitvi naravne odpornosti telesa. Deluje protivirusno, antioksidativno in antibakterijsko. Pomaga tudi zoper glivična obolenja.

  Pomaga pri odvajanju vode iz telesa in pomaga pri razstrupljanju telesa. Pomaga pri težavah z mehurjem in ledvicami.

  Pozitivno deluje na živčni sistem. Pomirja možganske in živčne celice in pozitivno vpliva na njihovo obnavljanje. Pomaga tudi ljudem, obolelim za Parkinsonovo in/ali Alzheimerjevo boleznijo.

  Blagodejno vpliva tudi na prebavo in prebavila. Deluje na presnovo in poskrbi za hitrejšo prebavo. Pomaga tako pri zaprtju kot ob težavah z drisko in napenjanju, vetrovih. Baži tudi zgago in pomaga preprečevati razjede na želodcu in dvanajstniku. Pomaga zoper gliste.

  Črna kumina je nepogrešljiva za srce, saj blagodejno deluje na srčno mišico in jo ohrfanja zdravo. Pomaga pri srčno-žilnih obolenjih, saj med drugim pomaga pri zniževanju ravni holesterola v krvi, zniževanju trigliceridov, zniževanju povišanega krvnega pritiska. Redči kri, zato je črna kumina primerna za ljudi, ki imajo težave s krvnim obtokom.

  Raziskave so pokazale in potrdile, da črna kumina pomaga tudi pri bolnikih z diabetesom tipa 2.

  Črna kumina je nepogrešljiva pri negi las in kože, saj deluje zoper izpadanje las in pripomore k obnovi in ponovni rasti las. Na kožo pa deluje pomlajevalno in jo ščiti pred izsušitvijo. Obnese se tudi pri zdravljenju ekcemov, izpuščajev, suhe kože in aken. Pomaga tudi zoper alergije in nevrodermatitis.

  Pomaga tudi pri ženskih težavah, saj blaži menstrualne težave (v ta namen se priporoča pitje čaja iz črne kumine). Pomaga pa tudi ženskam po porodu in spodbuja nastanek materinega mleka.

  Opozorilo

  Uživanje semen in olja črne kumine se odvsetuje ženskam, ki želijo zanositi ali so že noseče.
  Prav tako velja zmernost pri uživanju črne kumine, saj bi ob prekomernem zaužitju lahko razdražila želodec in črevesje. Težave se lahko pojavijo tudi pri osebah, ki imajo imunske motnje. 


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.