Cimet

  Cimet 1
  Deli naprej

  Cimet, ta omamno dišeča dišavnica, ki izboljša okus marsikateri sladici, pa tudi pijači. Najbrž ni kuhinje, ki ne bi imela na polički z začimbami tudi cimeta. A cimet ni uporaben le v kulinariki, ampak je pravzaprav zelo zdravilen in so ga uporabljali že pred več kot 2.000 leti in njegovi zdravilni učinki so še danes cenjeni. Zato ob zdravstvenih težavah nikar ne pozabite nanj.

  Zdravilni učinki cimeta

  Cimet ima v sebi veliko zdravilnih učinkovin, a najpomembnejša med njimi je zagotovo cinamaldehid, ki uničuje bakterije in viruse in pomaga odpravljati zajedavce. Vsekakor pa to ni vse kar cimet zmore.

  Priporoča se v prehrani vseh, ki bi radi izgubili kakšen kilogram. Pa tudi sicer pomaga urejati prebavo, hkrati pa deluje zoper drisko in pomirja slabost ter pomaga odpravljati napihnjenost in vetrove. Je krasen dodatek jedem v času razstrupljanja telesa. Pomaga pri zdravljenju vnetega mehurja.

  Cimet je nepogrešljiv zaveznik v boju z okužbami nožnice, lajša pa tudi menstrualne težave kot so boleče menstruacije in močne menstrualne krvavitve. Pomaga tudi pri urejanju nerednih menstruacij in težavah z belim tokom. Blagodejno vpliva na maternico.

  Cimet pomaga tudi pri prehladnih in virusnih obolenjih, tudi gripi. Med drugim cimet telo ogreva in ga krepi tako bodisi lajša simptome prehlada, ali pa deluje kot preventiva. Pomaga tudi pri povišani telesni temperaturi. Ob vnetih mandljih in drugih akutnih obolenjih se cimet krasno obnese.

  Cimet je krasno naravno sredstvo za uravnavanje (nižanje) ravni sladkorja v krvi in tako ne bi smel manjkati v prehrani sladkornih bolnikov. Uravnava pa tudi holesterol in visok krvni tlak.

  Cimet pogosto zaužijemo v kombinaciji skupaj z medom in pa tudi skupaj z jabolkom. Skupaj s tema dvema živiloma cimet postane resnično močno orožje proti najrazličnejšim zdravstvenim težavam.

  Zgoraj opisani blagodejni učinki cimeta na človeško telo veljajo predvsem za notranjo uporabo cimeta, torej pri zaužitju. Cimet pa lahko uporabimo tudi zunanje v obliki eteričnega olja cimeta in tudi kot cimetovo oblogo.
  Kljub temu, da je cimet zelo blagodejen, vseeno velja previdnost pri uživanju, ki naj ne presega 1 čajne žličke cimeta na dan za odraslo osebo.

  Zunanja uporaba cimeta

  Zaradi učinkovine, imenovane evgenol, deluje tudi kot analgetik. Eterično olje cimeta nanesemo neposredno na boleče mesto in pomagal bo pri lajšanju bolečine; zobobol, glavobol, artritis, bolečinah v mišicah …

  Lahko ga uporabimo tudi za razkuževanje ureznin, manjših ran in različnih okužbah kože. Pomaga tudi pri pikih žuželk.
  Mleti cimet uspešno pomaga tudi pri zatiranju naglavnih uši.

  Je tudi krasno naravno sredstvo za boj proti celulitu. Poznani so tudi njegovi negovalni učinki na kožo, ki tako z redno uporabo cimeta postane gladka, mehka in sijoča.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.