Brusnice – zaklad zdravja

  Brusnice - zaklad zdravja 1
  Deli naprej

  Brusnice so zelo zdrave. Lahko jih jemo kot suho sadje (pri tem bodite pozorni, da kupite takšne, ki ne vsebujejo sladkorja in niso žveplane) ali pa si iz njih skuhamo čaj. Oba načina sta več kot dobrodošla, da ju vpeljemo v naš vsakdan. Cenil jo je tudi pater Simon Ašič.

  Brusnica

  Brusnico, Vaccinum vitis-idaea, najdemo kot del podrasti v (predvsem) borovih gozdovih. Bolje uspevajo v senci, rade imajo tudi stalno vlažne in kisla tla.

  Brusnica je droben, izjemno trdoživ olesenel grmiček, ki je zimzelen, saj liste obdrži tudi v najhujši zimi (prenaša tudi temperature do -40 °C) in prihaja iz družine kritosemenk. Grmički brusnic zrastejo nekje med 10 in 40 centimetrov v višino. Razrašča se s pomočjo podzemeljskih korenik.

  Cveti v začetku poletja, cvetovi so beli in so zvonaste oblike. Nimajo izrazitega vonja. Plodovi – jagode, pa imajo zelo lep vonj in so rdeče barve, dozorijo pozno poleti, tako jih nabiramo v avgustu in septembru. Sveže jagode so kiselkastega in nekoliko rezkega okusa. Okusnejše so posušene. Listi nimajo vonja in so trpkega in nekoliko grenkega okusa.

   

  Zdravilni učinki brusnice

  Plodovi brusnice so bogati z vitamini, saj vsebujejo veliko vitaminov A, B, C in K. Bogate se tudi z minerali kot so: kalcij, kalij, magnezij, fosfor in natrij. V zdravilne namene pa uporabljamo tudi liste.

  Brusnica je naravni antiseptik in zdravilno učinkuje predvsem na sečila – sečevod, mehur in tudi na ledvice. Za zdravljenje katarjev mehurja in vnete ledvice se priporoča pitje brusničnega čaja, ki pomaga tudi zoper krče mehurja. Tudi ob težavah z mokrenjem postelje bo brusnični čaj učinkovito pomagal.

  Brusnica je učinkovita pomoč pri revmi in protinu. Zato se tudi tu priporoča pitje čaja.

  Če brusnice prekuhamo v marmelado (pater Simon Ašič priporoča, da se marmelada skuha iz dela brusnic, dela jabolk in dela korenja), dobimo učinkovito zdravilo zoper neješčnost, saj bo takšna marmelada vzpodbudila apetiti. Z brusnično marmelado pa si lahko pomagamo tudi pri ustavljanju driske.

  Ne le brusnična marmelada, tudi brusnični cvet, je dobro poznano in cenjeno ljudsko zdravilo zoper drisko in grižo.

  Brusnični cvet

  Za pripravo brusničnega cveta potrebujemo: 1 liter žganja in 250 g svežih brusnic. Brusnice za 4 tedne namočimo v žganju.

  Poznamo tudi brusnični sok, ki pomaga pri pospeševanju izločanja seča.

  Zdravilni pa so tudi listi brusnice, ki se najpogosteje uporabljajo za zdravljenje in lajšanje težav pri vnetju sečil.

  To pa še zdaleč ni vse, kar brusnice ponujajo. Poleg zgoraj omenjenih zdravilnih učinkov, brusnice blagodejno vplivajo tudi preprečevanje bolezni srca in ožilja, delujejo kot naravni antibiotik in pomagajo pri zniževanju povišane telesne temperature, pomagajo varovati prebavni sistem pred bakterijami in glivicami, pospešujejo krvni obtok. Sproščajo organizem in pozitivno vplivajo na prebavo.

  Brusnice pomagajo zmanjševati tveganje za nastanek nekaterih rakavih obolenj (kot je rak debelega črevesja). Ugodno vplivajo na vid in preprečujejo nastanek sive mrene.

  Uživanje brusnic se priporoča tudi nosečnicam in doječim materam.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.