Nikar ne prezrite grenkuljice, te zelo zdravilne zeli, ki jo pogosto zamenjamo kar za navaden plevel. A grenkuljica nikakor ni plevel, ampak zelišče, ki je v pomoč pri mnogih težavah in obolenjih. Zgodovina uporabe grenkuljice sega že zelo daleč nazaj, v prvo stoletje našega štetja in velja za eno prvih zdravilnih zeli, ki so jo začeli uporabljati v zdravilne namene.
Bršljanasta grenkuljica
Bršljanasta grenkuljica, Glechoma hederacea, je precej razširjena zel, trajnica, ki jo boste najpogosteje našli ob plotovih, travnikih in pašnikih, živih mejah, po zidovju, močvirjih, in na neobdelanih njivah. Grenkuljico po različnih delih Slovenije poznamo pod različnimi imeni: vrednik, potlehni bršljan, povojček …
Listi grenkuljice, ki rastejo iz pecljev imajo srčasto obliko in so okroglasto nazobčani, veliki pa so lahko tudi do 3 centimetre. Cvetovi grenkuljice so vijoličaste barve (lahko tudi temno rožnate) in so porasli z dlačicami. Cvetovi so zbrani v zalistnih vretencih. Stebla so kolenčasta.
V zdravilne namene nabiramo v času cvetenja (to je od marca do junija) celo rastlino in tudi posamezno liste ter cvetove. Sušimo jo v zračnem, senčnem prostoru, ki nudi prepih. Posušene dele rastline (bodisi celotno rastlino ali posamezne dele) hranimo v papirnati vrečki ali v posodi, ki dobro tesni. Hranimo v suhem in ne prevročem, temnem prostoru.
Grenkuljica med drugim vsebuje veliko vitamina C in eteričnih olj, pa tudi: čreslovine, vinsko kislino, grenko snov marubin, kremenčevo kislino …
Uporaba bršljanaste grenkuljice
Grenkuljico (posušeno ali svežo) lahko uporabljamo tako v zdravilstvu kot v kulinariki.
V kulinariki je odlična za popestritev različnih solat, saj je prijetnega okusa. Ker grenkuljica vzpodbuja apetit in pomaga pri čiščenju telesa, je v pomladnih dneh še kako dobrodošla v naši prehrani.
In še zanimivost: preden so začeli uporabljati hmelj, je bila grenkuljica ena glavnih sestavin pri pridelavi piva.
Zdravilni učinki
Grenkuljica zaradi snovi, ki jih vsebujem je grenkuljica cenjena v zdravilstvu, saj:
- pomaga izboljšati našo naravno odpornost,
- deluje antibakterijsko,
- zdravi dihala in dihalne poti,
- pomaga pri čiščenju gnojnih pljuč,
- zdravi vneta sečila,
- pospešuje presnovo in veča apetit,
- pozitivno vpliva na živčevje,
- blaži črevesne in želodčne tegobe,
- pomaga blažiti histerijo in nasplošno deluje pomirjevalno,
- pomaga pri motnjah v jetrih,
- zdravi išias,
- zdravi zlatenico,
- pomaga pri celjenju ran,
- pospešuje mesečno perilo,
- uničuje gliste,
- pomaga pri vnetih desnih (splakujemo s čajem),
- pomaga pri ušesnih obolenjih,
- pomaga lajšati bolečine,
- ureja nivo holesterola v krvi,
- pomaga pri ledvičnih kamnih,
- pomaga pri žolčnih kamnih,
- pomirja in mehča kožo (dodajamo kopelim),
- v pomoč je tudi pri preprečevanju in preganjanju celulitisa …
Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.