Beluši ali šparglji (Asparagus officinalis) – kraljevska zelenjava

  Beluši ali šparglji (Asparagus officinalis) - kraljevska zelenjava 1
  Deli naprej

  Beluši ali šparglji (Asparagus officinalis) so delikatesna zelenjava. Izvirajo iz Male Azije, kjer so jih gojili že pred 2000 leti. Poznali so jih tudi stari Grki in Rimljani. Nekateri jih imenujejo tudi kraljevska zelenjava.

  So okusni, zdravi in vsestransko uporabni. Imajo izjemen, poseben okus, ki pa je v največji meri odvisen  od kakovosti pridelave. Za hrano se uporabljajo le poganjki, ki so lahko beli ali zeleni. Bele beluše se pridobiva tako, da se jih zasipa s prstjo. Poganjki zaradi pomanjkanja svetlobe ostanejo beli. Praviloma so manj grenki in bolj blagega okusa.

  Beluši vsebujejo veliko vitaminov(A, B, C in E, folno kislino), fosfor, žveplo, kalcij, magnezij, železo, baker, cink, mangan, fluor in jod. Vsebujejo tudi veliko balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje debelega črevesja. Delovanje ledvic pa spodbujajo kalij, asparagin in eterična olja.

  Beluši o med drugim tudi bogat vir rutina, ki krepi stene krvnih žil in kapilar. Poleg tega pa vsebujejo tudi glutation, sestavino, ki je pomembna v boju organizma proti raku.

  Beluši so predvsem delikatesna poslastica, vendar so pri nas izredno priljubljeni tudi zaradi svojih razstrupljevalnih in diuretičnih učinkov na telo.

  Vsak zdrav človek lahko dnevno zaužije ogromno količino belušev brez strahu, da bi zaužito kakorkoli slabo vplivalo na njegovo zdravje. Omejeno uživanje te rastline je priporočljivo le za ljudi s povečano sečno kislino in tiste, ki so nagnjeni k nastajanju ledvičnih kamnov. Večje količine belušev namreč lahko povzročijo napad putike, za katero je značilno boleče vnetje sklepov. Gre za vrsto presnovne bolezni – motnja v presnovi beljakovin.

  Beluši so med prvimi vrstami pomladne zelenjave. Sezona nabiranja belušev se začne že z marcem in traja vse do sredine junija, vrhunec pa doseže okoli prvomajskih praznikov.

  Znano je, da so beluši ena najbolj hranilno uravnotežene zelenjave. Polni so folne kisline in ponujajo dobro mero kalija, vlaknin, tiamina in vitaminov A, B6, E, K in C.

  Zdravilne koristi belušev

  Beluši lahko pomagajo pri izgubi telesne teže

  Beluši imajo malo maščob in nizko kalorično vrednost. Vsebujejo tako topne kot netopne vlaknine. Telo vlaknine prebavlja zelo počasi, kar vam med obroki daje občutek sitosti. Če želite izgubiti nekaj kilogramov, so beluši sijajna hrana. Poskusite jih združiti z zdravimi beljakovinami, kot je na primer trdo kuhano jajce, da utrdite občutek sitosti.

  Beluši lahko pomagajo, da vaša sečila ostanejo zdrava

  Beluši vsebujejo aminokislino asparagin, ki je naravni diuretik. Posebej pri ženskah se ob nezadostnem izločanju urina lahko razvijejo okužbe sečil. Redno uživanje te zdrave zelene zelenjave, bo pomagala preprečevati okužbe sečil s splakovanjem presežka tekočine in soli iz telesa.

  Beluši lahko okrepijo vaš imunski sistem

  Beluši vsebujejo vitamin E, ki podpira zdrav imunski sistem, tako da ščiti celice pred prostimi radikali. Ker telo vitamin E bolje sprejema kadar ga zaužijemo skupaj z nekaj zdrave maščobe, beluše popražite na olivnem olju in tako povečajte ućinek.

  Beluši so naravni afrodiziak

  Če nameravate razgibati svoje ljubezensko življenje, poskusite uživati beluše, naravni afrodiziak. Vitamin B6 in folati pomagajo povečati vzburjenost, vitamin E pa spodbuja spolne hormone. Načrtujete večerjo s svojo boljšo polovico? Nikar ne pozabite na beluše.

  Beluši lahko izboljšajo zdravje kosti

  Ker so beluši bogati z vitaminom K, lahko pomagajo vašemu telesu absorbirati kalcij, ki je potreben za močne kosti.

  Beluši vas lahko nasmejejo

  Ne le, da beluši vsebujejo folat, vitamin B, ki je povezan z zmanjševanjem razdražljivosti, ampak vsebujejo tudi veliko aminokisline, imenovane triptofan, ki dokazano pozitivno vpliva na razpoloženje.

  Čaj iz špargljev

  Dve zvrhani čajni žlički posušenih špargljev prelijemo z 250 mililitri mrzle vode, zavremo in odstavimo. Čaj po želji lahko sladkamo z medom, sladkorjem ali z umetnimi sladili.

  Pokukajte zanimive recepte za okusne jedi s šparglji.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.