Bela omela – zajedavka zdravilnih lastnosti

  Bela omela - zajedavka zdravilnih lastnosti 1
  Deli naprej

  Bela omela je pravzaprav zajedalec, saj ne raste iz zemlje, ampak se kot zajedalec naseli na drevesih, tako listnatih kot na iglavcih. In zanimivo je, da ima večje zdravilne učinke tista bela omela, ki raste na listavcih. Posebej velja omeniti hrastovo omelo.

  Bela omela

  Bela omela, Viscum album,  je torej zajedalec, ki raste v obliki vilasto razraščenega grmička, ki v širino zraste vse tja do enega metra.  Je zimzelena rastlina, ki svojo hrano srka iz gostiteljevega debla in, kot že omenjeno, raste tako na iglavcih kot na listavcih, a bolj zdravilna je bela omela, ki jo najdemo na listavcih. Je dvodomna rastlina, ki cveti v marcu in aprilu. Njeni cvetovi so rumeno zelene barve. Plodovi, v obliki jagod, ki dozorijo nekje v času med septembrom in novembrom, pa so bele barve.

  V zdravilne namene nabiramo vejice z listi. Nabiramo jih zgodaj spomladi ali pozno jeseni.

  Zdravilni učinki bele omele

  Pomembno!

  Zdravilni učinki bele omele so mnogi, a najprej velja omeniti, da je bela omela v prevelikih odmerkih strupena, zato je previdnost pri njeni uporabi vsekakor zelo pomembna. Tudi čaj naj bo blag in ne premočan. Jagod, plodov ne smemo uživati.

  Bela omela se največ uporablja za urejanje krvnega obtoka, za zdravljenje arterioskleroze in srčnih težav. Še posebej se obnese pri lajšanju srčnih težav, ki jih prinese starost, šumenju v ušesu, navalu krvi v glavo. Tudi zoper izčrpanost pomaga.

  Pozitivno vpliva na astmo, božjast in histerijo, vpliva na živčni sistem, krče.

  Bela omela vpliva tudi na prebavo, saj vpliva na delovanje žlez (ga povečuje) v prebavnem sistemu. S pomočjo bele omele tako lahko odpravimo zaprtje, napihnjenost in napenjanje, zlatenico v začetni fazi. Pomaga tudi zoper zabasanost.Pri težavah z glistami pijemo belo omelo kuhano na mleku.

  Čaj bele omele ima diuretične učinke in se kot takšnega priporoča v pitje pri revmi, protinu in zastajanju vode v telesu.

  S čajem bele omele si lahko pomagamo tudi zoper seneni nahod. Redno pitje čaja bele omele pa se priporoča slabokrvnim in osebam, ki so nagnjene k rakavim obolenjem, ženske, ki imajo bule (zatrdline) na rodilih in težave z belim tokom.

  Bela omela krepi delovanje žleze slinavke in pomanjkljivo delovanje žolčnika pri prekomernem delovanju žleze ščitnice.

  Čaj bele omele pomaga urejati neredne menstruacije.

  Zoper hladne noge, ki so posledica slabega krvnega obtoka, pomaga vroča kopel, katero pripravimo iz listov in plodov bele omele. Topla kopel (ne vroča!) pa se bo odlično obnesla tudi zoper krčne žile, ozebline in golenske razjede.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.