Artičoka za urejeno prebavo in zdrava jetra

  Artičoka za urejeno prebavo in zdrava jetra 1
  Deli naprej

  Artičoko poznamo predvsem v kulinariki, kot zelenjavo, saj je odličnega okusa in popestri marsikatero jed. Manj znano pa je, da artičoka, Cynara cardunculus, pravzaprav spada med zdravilne rastline, ki so jo cenili že stari Grki, Egipčani in Rimljani.

  Artičoka je osatu podobna rastlina iz družine nebinovk in je trajnica, ki lahko v višino zraste tudi 2 metra. Ima deblo iz katerega rastejo veliki nazobčani listi, ki so na spodnji strani dlakasti. Cvetovi artičoke, ki so podobni osatu, so značilne vijoličaste barve. Cvetove obdajajo debeli lisasti ovršni listi, ki se odpirajo v poletnem času. Neodprte cvetne glavice artičoke se uporabljajo v kulinariki, iz listov pa se pripravljajo prevretki, tinkture, kapsule in izvlečki.

  Artičoka vsebuje veliko železa, magnezija, fosforja, vlaknin, kalij, kalcij, cink, pa tudi vitamin C in vitamine skupine B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), folno kislino.

  Zdravilni učinki artičoke

  V zdravilne namene se uporabljajo posušeni listi, ki med drugim vsebujejo:cinarin, flavonoide, grenčine. Liste nabiramo med cvetenjem in jih sušimo v senčnem, zračnem prostoru. Če boste za sušenje listov artičoke uporabili sušilnik sadja/zelišč, liste sušite pri temperaturi 40 °C. V zdravilne namene se uporablja tudi korenika, ki pa jo nabiramo v jeseni.

  Artičoka blagodejno deluje na jetra in njihovo delovanje, saj jih čisti in krepi. Artičoka je nepogrešljiva tudi pri urejanju prebave, saj jo pospešuje. Pospešuje tudi apetiti. Blagodejno vpliva na črevesje, saj blaži napenjanje. Iz krvi odstranjuje maščobo, zato je artičoka dobrodošla v prehrani ljudi s povišanim holesterolom. Artičoka deluje tudi na zmanjšanje poapnenja žil, preprečuje angino pektoris (gre za stanje, ko srce ne dobi dovolj zraka), preprečuje možgansko kap, koprivnico in tudi revmo. Ker niža raven sladkorja v krvi je priporočljiva tudi za sladkorne bolnike. Artičoka prav tako ureja izločanje žolča in odpira žolčne kanale. Pospešuje zdravljenje pri zlatenici. V pomoč je tudi pri boleznih ledvic. Deluje kot diuretik.

  Pripravki iz listov artičoke

  Čaj iz listov atričoke

  • 1 liter vrele vode
  • 1-2 žlici posušenih listov artičoke

  Liste prelijemo z vrelo vodo, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Nato precedimo in pijemo. Na dan popijemo do 3 skodelice čaja. Najbolj se priporoča pitje čaja iz listov artičoke 30 minut pred obrokom.

  Tinktura iz listov artičoke

  • 1 liter žganja
  • 500 g listov artičoke

  Liste namočimo v žganje za 14 dni, nato precedimo in hranimo v zaprti steklenici v temnem prostoru.

  Uživanje tinkture: 15-20 kapljic tinkture razredčimo v kozarcu vode ali čaja. Pijemo 2-3 krat dnevno, 30 minut pred obrokom. Takšna kura je primerna za razstrupljanje telesa in čiščenje jeter, pa tudi vzpodbujanje prebave.


  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.