Aronija (Aronia melanocarpa) Nero je črnoplodna sadna vrsta, ki spada med jagodičevje in je prišla k nam iz Severne Amerike, kjer so jo v zdravilne namene uporabljali že Indijanci. Zaradi odličnega prenašanja mraza, tudi do minus 40 °C, jo največ gojijo v Rusiji, Švedskem in Finskem, saj dobro prenaša tudi veter in ima tudi pri nas odlične pogoje za sajenje in pridelavo.
Zdravilni učinki in lastnosti aronije
Črne jagode, ki jeseni dozorijo na grmičevju aronije, so zdravilne in prave vitaminske bombe, ki odpravljajo vsakdanje tegobe, preprečujejo mnogo bolezni in krepijo odpornost. Jagode so polne vitaminov A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, kot tudi flavonoidov, biofenolov, taninov, antocianinov in folne kisline. Strokovnjaki pravijo, da je aronija trikrat bolj zdrava od borovnice, saj vsebuje tudi veliko mineralov, kot so, kalij, kalcij, cink, železo, molibden, mangan, jod in fosfor.
Aroniji (Aronia melanocarpa) Nero pomaga pri številnih boleznih, ki nas spremljajo skozi življenje: uravnavanje krvnega pritiska, preprečevanje bolezni srca, ožilja in arteriosklerozo. Uživanje aronije blagodejno vpliva na spomin, ki ga poživlja in izboljšuje in zavira pojav demence.
S pomočjo jagod aronije si povečamo odpornost organizma, zaščito pred virusi in bakterijami, saj imajo protivnetne lastnosti. Pozitivno pa aronija vpliva tudi pri zdravljenju sečil, ščitnice, delovanju jeter, izločanju želodčne kisline in lajša vnetje žolčnega mehurja.
Uživanje plodov aronije blagodejno vpliva na oči, izboljšuje vid, preprečuje nastajanje sive mrene in pomaga pri izločanju težkih kovin iz telesa in tako očisti telo.
Antociani urejajo zelo temno barvo v jagodah aronije, ki jo uporabljajo v živilski industriji za barvanje živil.
Nabiranje in shranjevanje aronije
Aronija (Aronia melanocarpa) Nero raste v obliki grmiča. V višino zraste približno od 1 do 3 m. Spomladi nas razveseli z belimi cvetovi, konec avgusta pa s plodovi, velikimi 2 do 5 mm, so podolgovati in so na začetku rdeči, ko pa dozorijo in jih obiramo v septembru, plodovi dobijo temno modro vijoličasto barvo. Listi so preko poletja svetlo zeleni in se jeseni pobarvajo v različne rdeče barvne odtenke.
Plodove obiramo v suhem vremenu in jih lahko uživamo sveže ali pa jih posušimo. Ker jagode aronije vsebujejo tudi veliko soka, jih moramo sušiti v ventilatorski pečici ali sušilcu sadja in zelenjave, samo temperatura sušenja ne sme presegati 40 °C. Posušene jagode aronije shranimo v v papirnati vrečki, ko pa smo prepričani, da so jagode dovolj suhe, pa tudi v stekleni ali drugi vrsti embalaže s pokrovom, ki je primerna za shranjevanje živil.
Nasveti za pripravo in uporabo jagod aronije
Plodove aronije lahko uživamo sveže ali pa jih hladno stisnemo in uživamo sok. Posušene jagode zmeljemo in iz njih skuhamo čaj, ki ga pripravimo kot poparek tako, da kavno žličko zmletih jagod aronije prelijemo z 250 ml vroče vode, počakamo 8 do 10 minut, nato čaj precedimo.
Sveža in posušena aronija ima zelo trpek okus, ki pa se pri kuhanju čaja delno izgubi, čaj lahko sladkamo, posebno je za sladkanje priporočljiv med, dodajamo lahko tudi sok limone.
Iz luščin sveže hladno stisnjene aronije lahko skuhamo čaj.
Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.