Zdravilni pripravki iz pšenice

  Zdravilni pripravki iz pšenice 1
  Deli naprej

  Pšenica (Triticum L.) ni uporabna le v prehrambne namene, ampak je pomembna tudi v zdravilstvu, še posebej pšenična trava in pšenični kalčki, pa tudi zrna, iz katerih si lahko pripravimo čaj. Uporabljamo cela pšenična zrna, ki so ekološko vzgojena.  Zrna pšenice, ki so vitaminsko zelo bogata, lahko pražimo, zmehčamo s kuhanjem, dušenjem na margarini, maslu ali olju.

  Pšenična trava – bogastvo hranil

  Pšenična trava so bilke mlade pšenice in ne vsebujejo glutena in jih lahko vzgojimo tudi sami. Vsebuje neverjetno bogastvo hranil, antioksidantov (betakarotena), mineralov: železo, kalij, kalcij, cink, selen, fosfor, krom, kobalt, baker, železo, magnezij, mangan in nikelj ter vitaminov: A, B1, B2, B3, B6 E, C, F, K, rastlinske hormone, klorofil, encime, aminokisline ter linolno in linolensko kislino.

  Uživanje pšenične trave kot dodatek jedem, nam pomaga izboljšati kri, uravnava delovanje srca, ščitnice, razstruplja jetra, blaži stres, antioksidanti pa preprečujejo nastanke različnih bolezni.

  Zdravilni pripravki iz pšenice

  Sok iz pšenične trave

  Pridobimo ga s pomočjo električnega sokovnika za hladno stiskanje in vsebuje prav vse elemente, ki jih telo in naš organizem nujno potrebujeta. Saj telo očisti, razstruplja, uravnava holesterol, preprečuje vnetja in krepi imunski sistem.

  Sok pšenične trave lahko tudi uporabljamo za nego kože, aken, ekcemov, srbečici in pikih insektov, saj deluje proti-mikrobno in pomaga celiti rane.

  Odrasla oseba zadosti dnevnim potrebam že, če spije 50 ml soka pšenične trave na dan.

  V lekarnah in specializiranih trgovinah pa lahko kupimo pšenično travo v prahu, ki je polna beljakovin, vlaknin in klorofila, vsebuje folno kislino, vitamina C in B, cink, krom in železo.  Uporabljamo jo po navodilu proizvajalca za normalno delovanje imunskega sistema, ohranjanje zdrave kože in sluznice, uravnavanje glukoze v krvi in prenos kisika po telesu.

  Pšenična trava, za razliko od zrele pšenice, ne vsebuje glutena, zato jo brez težav lahko uživajo tudi osebe, ki glutena ne prenašajo.

  Pšenični kalčki

  Pšenične kalčke uporabljamo lahko sveže, kot samostojni obrok, ali kot dodatek mlečnim izdelkom in solatam. Vsebujejo polno beljakovin, vlaknin, vitaminov skupine B in mineralov. V dobro založenih trgovinah pa pšenične kalčke lahko kupimo v obliki grobo mlete moke, ali pa olje pšeničnih kalčkov, ki ga pridobivajo z hladnim stiskanjem in vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin, ki so potrebna za ohranitev zdravih telesnih celic in ga največ uporabljajo v kozmetiki in zdravstvu. Pri nakupu in uporabi pripravljenih izdelkov, ki se prodajajo kot prehransko dopolnilo, se moramo držati navodil proizvajalca.

  Olje pšeničnih kalčkov krepi srce in ožilje, pomaga pri prekrvavitvi srca, pri zoženju venčnih žil in prekrvavitvi možganov, jemljemo dvakrat na dan po 1 žličko, zjutraj in zvečer, samostojno ali pa ga dodamo prehrani.

  Pšenične kalčke lahko uporabite tudi pri lajšanju težav pri artritisu in revmi. Kavno žličko pšeničnih semen pustimo, da skalijo, jim dodamo kavno žličko stopljenega masla, zmešamo in uporabljamo kot obkladek, ki ga po 2 urah menjamo.

  Pšenični čaj kot prevretek krepi srce, ožilje in imunski sistem, posebno dobrodošel je za preganjanje prehlada in gripe. Pšenična zrna splaknemo pod tekočo hladno vodo, nato jih posušimo in suhe prepražimo brez maščobe, prepražena zrna damo v hladno vodo in jih kuhamo 25 minut, nato ga delno ohladimo in dodamo med. Na dan popijemo največ 2- 3 skodelice čaja, čaj pijemo 7 do 10 dni.

  Za lonček čaja potrebujemo 1 žlico prepraženih zrn pšenice, 200 ml vode in žličko medu.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.