Zdravilni pripravki iz lapuha

  Zdravilni pripravki iz lapuha 1
  Deli naprej

  Lapuh je poleg trobentic, pljučnika in čemaža ena izmed prvih pomladnih zdravilnih rastlin, ki pokukajo na plan in nas razveselijo s svojimi rumenimi cvetovi, ki kar kličejo po soncu in prijetnih pomladnih dnevih.

  Navadni lapuh, Tussilago farfara, lahko pripravimo na različne načine, tokrat spoznajmo lapuh v obliki čaja, sirupa, soka in tinkture.

  Čaj iz lapuha

  Čaj lahko skuhamo iz celotne rastline in nam učinkovito pomaga pri prehladnih obolenjih, hripavosti in dražečem kašlju. Čaj pomaga tudi pri zdravljenju vnete rebrne mrene. čisti kri in spodbuja apetit, pomaga pri urejanju prebave.

  Za skodelico čaja iz lapuha potrebujemo:

  • 2 čajni žlički posušene zeli,
   2,5 dl vode.

  Priprava

  Posušeno zel poparimo z vrelo vodo in pokrijemo. Pustimo stati 5-10 minut, nato precedimo. Čaj lahko sladkamo, še najboljše z medom. Pijemo 2-3 skodelici čaja iz lapuha na dan.

  Sirup iz lapuha

  Sirup iz lapuha je odlično zdravilo pri boleznih pljuč (pljučnica, astma …). Uživamo ga po potrebi, po eno čajno žličko večkrat dnevno.

  Za sirup iz lapuha potrebujemo:

  • liste lapuha,
  • sladkor.

  Priprava

  V večji, čist in suh steklen kozarec v plasteh dajemo mlade liste lapuha in sladkor. Prva plast naj bodo listi, zadnja lapuh. Pustimo čez noč in naslednji dan ponovno dodamo plasti tako, da bo kozarec poln (čez noč se vsebina kozarca namreč nekoliko posede) in postopek ponavljamo dokler kozarec ni popolnoma poln. Kozarec nato zakopljemo v zemljo (npr. na vrtu) in ga pustimo zakopanega 2 meseca (8 tednov). Nato skozi čisto gazo vsebino kozarca dobro pretlačimo in precedimo. Lahko tudi skozi gosto cedilo, če gaze nimamo. Dobljeno tekočino segrejemo, toliko, da prevre. Pustimo, da se ohladi, nato pa sirup iz lapuha shranimo v temnih stekleničkah ali kozarcih, ki jih dobro zapremo. Hranimo v temnem in suhem prostoru.

  Lapuhov sok

  Tudi za pripravo lapuhovega soka potrebujemo mlade liste lapuha. Tudi ta pripravek uporabljamo za lajšanje dražečega kašlja in izkašljevanja ter zdravljenje prehladnih obolenj. Sok po potrebi uživamo dvakrat dnevno po 1 žlico lapuhovega soka.

  Lapuhov sok pripravimo iz:

  • nekaj šopkov mladih lapuhovih listov,
  • medu.

  Priprava

  Mlade liste zmeljemo v električnem mešalniku (blenderju) in skozi gazo ali gosto cedilo precedimo in iztisnemo sok. Dobljen sok zmešamo skupaj z medom, da dobimo nekoliko gostejšo zmes.

  Tinktura iz lapuha

  Lapuh uporabljamo tudi v obliki tinkture, ki se odlično obnese pri zdravljenju in lajšanju težav z zasluzenostjo pljuč. Uživamo jo 3 -4 krat dnevno po deset kapljic, ki jih nakapljamo na žličko sladkorja.

  Za tinkturo iz lapuha potrebujemo:

  • pest lapuhovih cvetov,
  • 1 l žganja.

  Priprava

  V večji čist in dobro osušen steklen kozarec damo sveže nabrane cvetove lapuha, ki jih prelijemo z žganjem. Kozarec za premo in postavimo na sončno mesto za 8 tednov. Občasno vsebino pretresemo. Na koncu vsebino kozarca precedimo in tinkturo hranimo v temnih stekleničkah v temnem in hladnem prostoru.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.