Najboljša zelišča za dihala in čiščenje pljuč

  Najboljša zelišča za čiščenje pljuč in dihala
  Deli naprej
  Naš respiratorni sistem oz. naša dihala neprestano delujejo. Ves dan, vsak dan so transportno vozilo, ki našemu telesu dovažajo kisik. Na žalost pa so dihala tudi vstopna točka za onesnaževalce, dražila, prah, plesen, glive, škodljive organizme in druge toksine. Ker ne živimo v izolaciji, lahko nenehni napadi teh toksinov pustijo na telesu svoj delež. Narava je poskrbela za številna zelišča in rastline, ki dihalnemu sistemu zagotavljajo ustrezna hranila za pomoč pri premagovanju negativnih učinkov toksinov ali za ohranjanje zdravih dihal.

  Kako zelišča koristijo našim dihalom?

  Zelišča, ki spodbujajo zdravo delovanje pljuč, imajo vsaj eno ali več sledečih lastnosti:

  • Vsebujejo zdravilne učinkovine, ki lajšajo izkašljevanje.
  • Pomirjajo vzdraženo nosno sluznico in dihalne poti.
  • Sproščajo mišice v zgornjem respiratornem sistemu in tako umirjajo kašelj.
  • Umirjajo sproščanje histamina.
  • Se bojujejo proti škodljivim organizmom, ki lahko povzročijo težave v zgodnjem delu dihal.
  • So bogat vir antioksidantov in tako omilijo škodo in rdečico, ki jo povzročijo prosti radikali.

  Najboljša zelišča za čiščenje pljuč in podporo dihalom

  Evkaliptus

  Za avstralske domorodce evkaliptus ni bil samo hrana za koale. Aboridžini, Nemci in Američani so osvežilno aromo evkaliptusa uporabljali za spodbujanje delovanja dihalnega sistema in za lajšanje razdraženosti grla. Evkaliptus je pogosta sestavina v pastilah in sirupih za umirjanje kašlja, njegovo učinkovitost pa pripisujemo sestavini cineol. Cineol ima številne prednosti: pomirja kašelj, vzdraženo nosno sluznico in dihalne poti. Poleg tega pa evkaliptus vsebuje tudi antioksidante, ki pomagajo imunskemu sistemu med prehladi ali boleznimi.

  Pljučnik

  Pljučnik je zelišče, ki že po imenu pove, da je dober za pljuča. Uživanje pljučnika lahko pomaga pri težavah dihalnega sistema, kot so astma, suhi kašelj in bronhitis. Je tudi naravni antibiotik, ki blaži različne okužbe. S čajem iz pljučnika lahko olajšamo dihanje, saj pomaga razredčiti sluz in sprostiti dihalne poti.

  Origano

  Origano vsebuje veliko vitaminov in hranil, ki jih potrebuje naš imunski sistem, največjo vrednost pa origanu dajeta karvakrol in rožmarinska kislina, ki lajašata otekline in vnetja. Obe sestavini imata neposredne pozitivne učinke na dihala in pretok zraka skozi nos.

  Trpotec

  Širokolistni trpotec že več stoletij uporabljajo za lajšanje kašlja in umirjanje razdražene nosne sluznice. S kliničnimi raziskavami so potrdili, da ugodno deluje pri kašlju, prehladu in razdraženih pljučih. Ker pomaga pri nastajanju sluzi v pljučih, je zelo učinkovit za odpravljanje suhega kašlja.

  Veliki oman

  Poprova meta

  Mentol, ki ga vsebujeta poprova meta in olje poprove mete, pomirja in sprošča gladke mišice dihalnih poti in spodbuja dihanje. Poprovo meto uporabljamo tudi za inhalacije in obloge na prsih, saj pomaga čistiti pljuča.

  4.9/5 - (28 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.