Minerali v sadju in zelenjavi

  Minerali v sadju in zelenjavi 1
  Deli naprej

  Minerali so anorganske nežive kovine in tudi druge snovi, ki jih rastline z deževnico vsrkavajo in uporabljajo za celično presnovo. Sadje in zelenjava skupaj z vitamini vsebujejo naravno zalogo mineralnih snovi, ki jih človeško telo v majhnih količinah nujno potrebuje za pravilno delovanje.
  Potrebne minerale pridobimo z zaužito hrano in so skupaj z vitamini zelo soodvisni, saj minerali brez vitaminov v telesu ne morejo delovati. Med minerale uvrščamo: magnezij, kalij, fosfor, kalcij, jod, natrij, fosfor, železo, baker, cink in druge snovi.  Pomanjkanje posameznih elementov je pri ljudeh po navadi redko, saj rastlinska in živalska hrana vsebujeta dovolj teh snovi. Do pomanjkanja pa vseeno lahko pride pri dolgotrajni enolični prehrani, ali pri prevelikem vnosu vlaknin, ki lahko vežejo nekatere minerale. Potrebe po mineralih se povečajo tudi pri dolgotrajni driski, pri nosečnosti, dojenju in nekaterih boleznih.

  Najbolj pomembni minerali

  Vsi minerali so pomembni, a nekateri bolj kot drugi, poglejmo katere vrste mineralov so najpomembnejše in kakšna je njihova vloga.

  Magnezij

  Mineral, ki ga ljudem le redko primanjkuje, saj je v živilih dobro zastopan. Skrbi za zdrave mišice, kosti ter živce. Dobri viri v prehrani so oreški, polnozrnate žitarice, stročnice, zelena zelenjava, krompir, mleko, perutnina, pomaranče, banane, voda ter kava in čaj.

  Kalcij

  Je izjemnega pomena – sploh pri otrocih in najstnikih, saj njegovo pomanjkanje upočasnjuje rast kosti. Starejši ljudje kalcij težje absorbirajo kot mlajši, kar lahko privede tudi do osteoporoze. Najboljši viri kalcija so mleko in mlečni izdelki, zelenjava ter žita.

  Jod

  Je zelo pomemben mineral, saj lahko njegovo pomanjkanje povzroči težave z delovanjem ščitnice. Slovenija je z jodom precej osiromašena, zato smo že pred desetletji začeli z jodiranjem kuhinjske soli. Poleg nje je dober vir joda tudi morska hrana.

  Natrij

  Tega zaužijemo preko kuhinjske soli, izgubljamo pa ga s potenjem.

  Železo

  Železo je tisti mineral, ki ga predvsem ženskam pogosto primanjkuje. Izgubljamo ga z urinom in skozi kožo, ženske pa še dodatno – z menstrualno krvjo. Pomanjkanje železa vodi do slabokrvnosti in utrujenosti. Železo najdemo v mesnih izdelkih, stročnicah in temno zeleni zelenjavi.

  Kalij

  Je v telesu pomemben za vzdrževanje kislinskega, elektrolitskega in tekočinskega ravnotežja, pravilno delovanje celic, ter celično signalizacijo. Bogati viri kalija so predvsem živila rastlinskega izvora. Največ ga je v oreških, fižolu, suhem sadju, avokadu, kakavu, špinači in sladkem krompirju.

  Fosfor

  Fosfor sodeluje pri mineralizaciji kosti in zob, pri metabolizmu in shranjevanju energije, obenem pa je pomemben za ohranjanje kislinsko baznega ravnotežja. V živilih je zelo razširjen, največ pa ga najdemo v živilih bogatih z beljakovinami, kot so mleko in mlečni izdelki, meso, ribe, žita, ter v živilih, ki so jim fosfati dodani kot aditivi v postopku predelave.

  Baker

  Sodi med pomembnejše mikroelemente, saj je pomemben za številne fiziološke funkcije: sodeluje pri presnovi železa, energijskem metabolizmu, delovanju imunskega sistema, obenem pa je gradnik mnogih telesnih tkiv. Dobri viri bakra so različna semena, oreški, stročnice, suho sadje, morski sadeži, kakav, žita in žitni izdelki, gobe, krompir in avokado.

  Rate this post

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.