Lipov čaj in obara iz lipovega lubja

  Lipov čaj in obara iz lipovega lubja 1
  Deli naprej

  Lipa, Tilia platyphyllos europaea, je vsem dobro poznano mogočno drevo, ki nas razveseljuje ob pogledu na njeno bogato krošnjo, še posebej v času njenega cvetenja, ko nas po nosnicah poboža tudi njen nežen vonj. Lipa ima mnoge zdravilne učinke. Največkrat uporabljamo cvetove lipe, ki jih pripravimo v obliki čaja. Koristne učinkovine pa so tudi v lubju, iz njega med drugim lahko skuhamo obaro iz lipovega lubja, ki pomaga pri zdravljenju opeklin.

  Lipov čaj in njegova priprava

  Lipov čaj bo pomagal pri lajšanju stresa. Prav tako pomirja in prinaša misren spanec. Pomirja krče in pomaga zdraviti vnete dlesni. Pomaga tudi pri prehladu, gripi. Pospešuje potenje in deluje kot diuretik, saj žene na vodo. Pomaga tudi pri težavah z ledvicami.

  Priprava lipovega čaja

  Potrebujemo:

  • 2,5 dl vode
  • 1-2 čajni  žličke posušenih cvetov lipe

  Postopek priprave

  Vodo zavremo. V skodelico damo posušene cvetove lipe in jih prelijemo z vrelo vodo. Skodelico pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Nato čaj precedimo in pijemo. Lahko ga sladimo z medom.

  Opozorilo

  Pitje lipovega čaja se priporoča le krajši čas (največ teden dni), sicer ima lahko negativen vpliv na srce. Zato posvet z zdravnikom nikakor ni odveč.

  Priprava lipovega čaja za spodbujanje potenja

  Potrebujemo

  V ta namen poleg posušenih lipovih cvetov potrebujemo tudi cvetove bezga in kamilice.

  • 2,5 dl vode
  • 1/2 čajne žličke posušenih lipovih cvetov
  • 1/4 čajne žličke posušenih cvetov kamilice
  • 1/4 čajne žličke posušenih cvetov bezga

  Postopek priprave

  Vodo zavremo in z vrelo vodo prelijemo mešanico zelišč, pokrijemo in pustimo stati 5 minut, nato precedimo. Čaj pijemo tako topel kot zmoremo (torej – čim bolj toplega). Počivamo in se pri tem dobro pokrijemo, počakamo, da čaj začne delovati in se dobro spotimo.

  Obara iz lipovega lubja

  Zdravilnih učinkov nimajo le listi lipe oziroma lipovca (obe vrsti sta namreč enako zdravilni). Iz lubja izdelujejo tudi lipovo oglje, katerega zdravilni učinki so še posebej cenjeni. Med drugim nase veže strupene snovi, katere tako lažje izločimo iz našega telesa. Pomaga pa tudi pri driski, napenjanju in vetrovih. Uporabljamo ga tudi za zdravljenje gnojnih ran. Pomagal pa naj bi tudi zoper rakava obolenja.

  Danes pa si poglejmo, kako lahko iz lubja skuhamo obaro, katere precedek nato uporabimo za pripravo ovitkov pri zdravljenju opeklin, saj pozitivno vpliva na zdravljenje opečene kože, tudi mehurjev, nastalih zaradi opekline, saj vpliva na hitrejšo obnovo in rast zdrave kože na mestu opekline.

  Za ovitke iz lipovega lubja potrebujemo:

  • 100 g lubja
  • 2 l vode

  Priprava

  Lubje damo v hladno vodo in vse skupaj postavimo na štedilnik in kuhamo tako dolgo, da se lubje razkuha. Precedimo, nato pa vodo, katero smo dobili, uporabimo za pripravo ovitkov pri opeklinah.

  5/5 - (3 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen.