Hemoroidi – zdravljenje s hrano

  Hemoroidi - zdravljenje s hrano 1
  Deli naprej

  Približno polovica vseh odraslih se je že kdaj v življenju srečala s hemoroidi. To so žilni vozli, ki povzročajo bolečino in krvavenje v zadnjiku ali danki. Simptomi za hemoroide so različni, vključuje lahko analno bolečino in srbenje, bolečine v črevesju, občutljive bulice poleg anusa in krvav toaletni papir po brisanju.  Potencialni vzroki so lahko nosečnost, debelost, dolgo sedenje, kronične prebavne težave, hrana, z nezadostnim vnosom tekočine ali vlaknin. Sprememba v prehrani pomaga pri preprečevanju ali odpravljanju hemoroidov.

  Jogurt in kefir

  Hemeroidi - zdravljenje s hrano

  Jogurt in kefir vsebujeta probiotike, koristne in “prijazne” bakterije, ki skrbijo za zdravo prebavo in imunski sistem. Probiotiki pomagajo pri preprečevanju in zdravljenju hemoroidov.  V tradicionalnem kefirju je nekaj deset različnih vrst bakterij in kvasovk, ki živijo v medsebojnem sožitju in proizvajajo številne encime, vitamine, antioksidante, vrsto protiteles, antitumorne substance, biološke stimulanse in druge metabolite. Pitje kefirja bo pomagalo zmanjšati dehidracijo in bo spodbudilo delovanje črevesja.

  Sadje in zelenjava

  Hemeroidi - zdravljenje s hrano

  Sadje in zelenjava vsebujejo dragocena hranila, ki pomagajo krepiti imunski sistem in tekočine, ki lajšajo težave pri zaprtju. Zaradi uživanja z vlakninami bogate hrane, kot so sadje in zelenjava, bo odvajanje blata veliko lažje. V skupino sadja in zelenjave, ki imajo posebno visoko vsebnost vlaknin, spadajo jagodičevje, jabolka, hruške, avokado, artičoke, grah, brokoli, temno listnata zelenjava, fižol in buče.

  Cela zrna

  Hemoroidi - zdravljenje s hrano 2

  Ker cela zrna vsebujejo vse hranilne dele žita, zagotavljajo več vlaknin, beljakovin in mikrohranil kot rafinirana zrna, kot je bela moka. Večina ljudi dnevno ne dobi zadostne količine vlaknin (21 g – 38 g  dnevno). 30 g amaranta (ščir) ali 100 g stročnic nam zagotovi 6-7 g vlaknin. Druga, z vlaknini bogata živila so še ovsena kaša, polnozrnati žitni izdelki, polnozrnate žitarice, kot so ječmen, koruza, kokice in rjavi riž, polnozrnate testenine, polnozrnati kosmiči,  suho sadje, kot so marelice, dateljni, suhe slive in rozine,  jagodičje, kot so robide, borovnice, maline in jagode, pomaranče, jabolkahruške z olupkom vred,  brokoli, špinača, blitva, artičoke, korenje, zelje, grah, sušen grah in fižolčičerika in leča, oreščki in semena, kot so mandeljnilanena semena, arašidi in pražena soja.

  Tekočina

  Hemoroidi - zdravljenje s hrano 3

  Da bi zmanjšali ali preprečili nastanek simptomov hemoroidov, povezanih s prehrano z nizkim vnosom tekočin, pijte veliko vode ali druge tekočine čez cel dan. Popijte vsaj dva litra tekočine dnevno (voda, mleko, sok s 100-odstotnim sadnim deležem ali zelenjavni sok, zeliščni čaj ali juha). Upoštevajte, da sadni in zelenjavni sokovi vsebujejo manj vlaknin kot sadje in zelenjava v nepredelani verziji. Izogibajte se pijačam s kofeinom, alkoholu in sladkim pijačam, saj vam ne bi zagotovile zadostne hidracije, v nekaterih primerih pa bi povzročile povečanje telesne teže.

  Foto: Urban Wired

  4.5/5 - (6 votes)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.