Nasveti za ohranitev in krepitev imunskega sistema

  Nasveti za ohranitev in krepitev imunskega sistema
  Deli naprej

  Imunski sistem je dobro zasnovan sistem, ki nas ščiti in opravlja pomembno nalogo, ko uničuje mikrobe in nas tako zaščiti  pred okužbami našega telesa. Pri tem imamo veliko vlogo tudi sami, saj se lahko zaščitimo tudi sami s pravilno prehrano, razpoloženjem in telesno vadbo. Imunski odziv je naša zadnja linija obrambe, zato je še posebno pomembno, da je pripravljen na vse. Ko v naše telo pride do vdora zdravju škodljivih virusov, bakterij, parazitov ali gliv – imunski sistem burno sproži splošen odziv, ki tujke napade in jih uniči. Ta odziv lahko občutimo kot povišano telesno temperaturo.

  Naš boj proti okužbam in rakavimi spremembami celic se nikoli ne konča, zato moramo redno skrbeti, da se naš imunski sistem ubrani pred številnimi napadalci.

  Prehrana

  Pravilna prehrana igra veliko vlogo v borbi za ohranjevanje imunskega sistema, pri tem je pomembno, da izberemo koristne nenasičene rastlinske maščobe, saj nasičena maščoba živalskega izvora zmanjšuje sposobnost belih krvnih teles, da uničijo bakterije, zato je priporočeno, da uživamo manj rdečega mesa, tako svežega kot suhega, uživamo manj začinjeno hrano, potrebno pa se je tudi odpovedati tobaku in alkoholu. Predelane maščobe, ki jih imenujemo tudi trans maščobe in jih označujemo kot hidrogenirane ali delno hidrogenirane motijo delovanje imunskega sistema.

  Sladkor v prehrani zelo negativno deluje na delovanje belih krvnih telesc, saj jih poškoduje tako, da se ne morejo boriti proti bakterijam, ki nas napadajo. Najbolj dobrodošle v prehrani so ribe, ki vsebujejo veliko beljakovin in so zelo koristne za rast obrambnih celic, maščobne kisline pa uravnavajo delovanje imunskega sistema. Gobe, kot so reiši in šitaki so tudi imuno stimulanti, ki spodbujajo tvorbo belih krvnih teles in povečujejo količino substanc, ki okrepijo imunski odziv. Vitamin C, ki ga je največ v citrusih kot so, pomaranče, limone, limete in grenivke se uspešno bori proti bakterijam, ki se nahajajo v krvi, zato ga  moramo dnevno uživati, saj naše telo ne shranjuje vitamina C.

  Telesna aktivnost

  Telovadba je tudi način življenja, za ohranjevanje imunskega sistema, saj nam pomaga pri večanju krvnih celic, ki uničujejo bakterije, s telovadbo pa ne smemo pretiravati in si moramo zagotoviti počitek, da se telo lahko regenerira in ohrani odpornost.

  Depresija in stres – uničevalki imunskega sistema

  Depresija in stres zelo škodujeta imunskemu sistemu, zato je njuno zdravljenje koristno za duševno in telesno zdravje.

  Rastline ki vzdržujejo in povečujejo imunski sistem

  Pripravki iz ameriškega slamnika imajo pomemben učinek na imunski sistem. Dve žlički posušenega ameriškega slamnika (posušena in zmleta korenina ali zel), prelijemo s skodelico vrele vode. Poparek pokrijemo in pustimo stati 8 do 10 minut, nato ga precedimo. Čaj iz ameriškega slamnika lahko sladimo tudi z medom.

  Sok iz aloje vere pomaga pri vzdrževanju imunskega sistema, sok iztisnemo iz rastline. Priporočena je dnevna uporaba od 50 ml do 100 ml enkrat do dvakrat na dan pol ure pred jedjo.

  Slez ali ajbiš, napitek pripravimo iz dveh žličk praška iz korenin ali 2 žlički posušenih korenin, cvetov ali listov namakamo vsaj 4 ure v hladni vodi, lahko tudi preko noči, nato čaj precedimo.

  Pripravek iz medu kisa in vode, za pripravo napitka uporabimo jabolčni kis in med po izbiri, pijačo, ki jo pripravimo iz 7 delov vode, 2 delov medu in 1 dela jabolčnega kisa popijemo po 2 dl na tešče vsako jutro.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.