Káva – pitje kave je lahko koristno

  kava-pitje-kave-je-lahko-koristno
  Deli naprej

  Kava – grenak napitek, ki ga pripravimo iz prevretih mletih zrn rastline kavovca in je tradicionalno poživilo, njeno pitje je pravi obred. Za mnoge je pitje kave prvi jutranji obrok, nekateri prisegajo na grenko, spet drugi ji dodajajo sladkor, mleko, smetano, …
  Kavo imamo radi zaradi njene opojne arome, pa tudi zaradi učinkov, ki jih ima na naš organizem. Aktivna snov v kavi, ki povzroča mnoge blagodejne učinke, je kofein, v zadnjih letih pa so odkrili, da kava vsebuje tudi veliko flavonoidov, ki učinkujejo antioksidativno – preprečujejo škodljivo delovanje prostih radikalov. Kofein, ki se nahaja v kavi, je naravni alkaloid, ki je  blago poživilo, ki zelo stimulativno vpliva na centralni živčni sistem, saj že dve do tri skodelice kave  spodbudno učinkujejo na naš organizem in povzročijo hitrejši in jasnejši tok misli, zmanjšuje pa tudi  utrujenost in povečujejo budnost.

  Kava ugodno vpliva na naš organizem

  Včasih je veljalo, da je uživanje kave lahko škodljivo, vendar je danes znano, da zmerno uživanje kave deluje ugodno, saj naj bi zmanjševala tveganje za nastanek raka dojk in kožnega raka, Alzheimerjeve bolezni, Parkinsonove bolezni, srčnih obolenj, diabetesa tipa 2, ciroze jeter, nove raziskave pa so pokazale, da bi kava lahko vplivala tudi na izboljšanje kratkoročnega spomina, posebno pri starejših.

  Pretiravanje s pitjem kave pa lahko povzroča težave z želodčno kislino, pomanjkanje magnezija, lahko je dejavnik tveganja pri srčnih boleznih. Nekateri ljudje, ki redno uživajo kavo, lahko postanejo odvisni, saj doživljajo odtegnitve simptome kot sta glavobol in depresija.

  Skodelica kave na dan je lahko zelo koristna, saj nas prebudi in poživi, odpravi tudi glavobol, saj kofein, ki ga kava vsebuje, oži razširjene žile, ki so glavni vzrok za glavobol, zato tudi nekatere protibolečinske tablete vsebujejo kofein.

  Pred depresijo v poznih letih se lahko zaščitite z rednim pitjem kave, pri tem boste zmanjšali potrebo po spanju, saj je pri depresiji priporočljivo, da noč preživite budni in se naslednje dni počutite bolje.

  Poznamo tudi kavo brez kofeina, ki pomaga ohranjati spomin in pri tem prepreči na pozabljivost, ki je povezana s starostjo.

  V nasprotju s črno kavo, pa zelena kavna zrna, ki niso pražena in ostanejo popolnoma surova, vsebujejo veliko več klorogenske kisline, ki ima pozitivne učinke na presnovo. Človeški organizem dobro presnavlja klorogensko kislino, zato lahko iz zelene kave dobimo mnoge koristi za zdravje. Uživanje zelene kave nas ohranja budne, nam zmanjšuje kronično utrujenost in poviša raven energije.

  Opozorilo

  V večjih odmerkih popitih kav, kofein povzroča drhtenje, razbijanje srca, budnost, vznemirjenost in spahovanje. Za zdrave odrasle osebe so še varni odmerki med 100 in 250 mg kofeina dnevno, kar ustreza približno 1- 3 skodelicam espresso kave. Odmerki, ki presegajo 300 mg kofeina, pa odvisno od telesne teže posameznika in njegove navajenosti na kofein, že lahko povzročajo nekatere neželene učinke, kot so nemir, nervoza, vzburjenost, nespečnost, rdečica na obrazu, povečano uriniranje, prebavne motnje, mišične krče, motnje srčnega ritma, nepovezane misli in govor.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.