Izberite čaj namesto jutranje kave

  Izberite čaj namesto jutranje kave 1
  Deli naprej

  Uporaba domačih zeliščnih čajev je stara, kot je star človeški rod, saj je že pračlovek nabiral rastline in plodove za svoje preživetje in počasi začel raziskovati pozitivne učinke posameznih rastlin.

  Slovenija je poznana po izrednem rastlinskem bogastvu, koristnih in zdravilnih rastlinah, ki pa so nekatere že ogrožena, zato so z zakonom zavarovana. Rastline vsebujejo največ učinkovin, če jih nabiramo na naravnih rastiščih zelišč, da pa bi se v naravi ohranile, jih je človek začel gojiti tudi v bližini svojih domov.

  Veliko ljudi začne jutro s pitjem kave, ki pa jo lahko zamenjamo tudi z drugačnim napitkom, zeliščnim čajem, ki ga lahko pijemo toplega ali hladnega. Iz različnih zelišč si lahko pripravimo različne čaje, ki jim lahko dodajamo tudi med ali limono in si tako pripravimo čaj po svojem okusu, ki bo pozitivno vplival na nas.

  Zeliščni čaj namesto jutranje kave

  Za čaje, ki jih pijemo namesto jutranje kavice in dopolnjujejo del zajtrka, uporabljamo zelišča, ki so koristna zdravemu človeku, saj rastline, ki so namenjene zdravljenju in lajšanju določenih težav, lahko zdravemu človeku tudi škodujejo.
  Pri izbiri zelišča moramo izbirati tista, ki so bogata z vitaminom C, saj tega v današnjem tempu življenja telo najbolj potrebuje. Ko postanemo utrujeni od fizičnega dela, športa ali pa sedenja pri računalniku nas čaji, ki vsebujejo dovolj vitamina C, sproščajo in vračajo energijo.

  Pri pripravi čajev moramo biti pazljivi tudi na način, kako ga bomo pripravili, da ne zmanjšamo ali uničimo koristnih sestavin, ki jih rastline vsebujejo, saj se s nepravilno toplotno obdelavo veliko vitamina C izgubi.

  Zelišča primerna za pripravo čajev

  Čaj, si pripravimo vsak dan svež in kot omenjeno, ga lahko pijemo hladnega ali toplega kot del obroka.

  In katera zelišča so primerna in priporočena za jutranje pitje čaja kot nadomestka kave, za dobro počutje?

  Priprava čajev

  Posušene liste gozdne jagode, robide in črnega ribeza si lahko pripravimo posamezno kot poparek.
  In sicer tako, da eno čajno žličko posušene rastline (npr. posušenih listov robide) prelijemo z 200 ml vrele vode, lonček pokrijemo in počakamo 12 do 15 minut, nato čaj precedimo.

  Seveda si lahko pripravimo tudi čajno mešanico iz listov robide, maline in črnega ribeza, ki jo pripravimo v razmerju: 30 g robide, 30 g maline in 40 g črnega ribeza.
  Čaj skuhamo tako, da; 2 žlici čajne mešanice prelijemo z 500 ml vrele vode, lonec pokrijemo in počakamo 12 do 15 minut, nato čaj precedimo in pijemo namesto prave kave.

  Šipek je okusen in vsebuje polno vitamina C, njegova uporaba sega še v čase starega Rima, domorodna ljudstva po celem svetu so uporabljali šipkov čaj tudi kot nadomestilo citrusom. Šipkov čaj nam pomaga pri telesni izčrpanosti, nam dvigne imunski sistem, pomirja stres in prežene utrujenost. Čaj pripravimo kot poparek tako, da eno čajno žličko posušenih plodov prelijemo z 200 ml vrele vode, lonček pokrijemo in počakamo 12 do 15 minut, nato čaj precedimo, pijemo ga lahko toplega ali hladnega večkrat na dan.

  Naj vas misel na čaje spremlja vse od pomladi pa do jeseni, ko si v toplejših mesecih naberemo zeli in jih posušimo, da lahko nato skozi celo leto uživamo v jutranjem zeliščne čaju, ki nam lahko nadomesti pravo kavo in vrača energijo.

  5/5 - (1 vote)

  Vsebine portala niso nadomestilo za posvet z zdravnikom ali s farmacevtom. Uporabite jih le kot vir splošnih informacij.